Gripă sau COVID? Cum le diferențiem?

Reading Time: 3 minutes

Chiar dacă sunt mai mult de doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19 și am trecut deja prin două sezoane reci, încă se mai poate întâmpla confundăm COVID cu gripa. Și asta pentru pot provoca simptome similare.

Cu toate acestea, între cele două afecțiuni – chiar dacă există și asemănări, amândouă fiind boli respiratorii contagioase produse de virusuri – există totuși suficient de multe diferențe. Da, s-a afirmat că ambele afecțiuni sunt cauzate de virusuri. Dar de virusuri diferite. COVID-19 este cauzat de un nou coronavirus numit SARS-CoV-2, în timp ce gripa este cauzată de virusurile gripale A și B. Și aceasta este doar cea dintâi diferență, dar fundamentală. Apoi, în ceea ce privește simptomele, cele ale COVID-19 și cele ale gripei apar în momente diferite. Simptomele COVID-19 apar, în general, la 2-14 zile după expunere, în vreme ce ale gripei apar de obicei la 1-4 zile după expunere. În privința răspândirii și gravității bolii, COVID-19 este mai contagioasă decât gripa și se răspândește mai repede decât aceasta.

Virusurile care provoacă COVID-19 și gripa se răspândesc în moduri similare. Ambele se pot răspândi între persoanele care sunt în contact apropiat (la o distanță mai mică de 2 metri). Virusurile se răspândesc prin picăturile respiratorii sau aerosolii eliberați prin vorbire, strănut sau tuse. Aceste picături pot ajunge în gura sau în nasul unei persoane aflate în apropiere sau pot fi inhalate. De asemenea, aceste virusuri se pot răspândi dacă o persoană atinge o suprafață pe care se află unul dintre virusuri și apoi își atinge gura, nasul sau ochii.

În cazul COVID-19, persoana infectată este posibil să experimenteze pierderea gustului sau a mirosului. Apoi, îmbolnăvirile grave, cum ar fi leziunile pulmonare, sunt mai frecvente în COVID-19 decât în gripă, iar rata mortalității este, de asemenea, mai mare la îmbolnăvirea de COVID-19 decât la cea de gripă. Simptomele COVID-19 sunt similare atât la copii, cât și la adulți. Cu toate acestea, copiii prezintă de obicei febră și simptome ușoare, asemănătoare răcelii, cum ar fi rinoree (nas care curge) și tuse. Totuși trebuie ținut cont și de faptul că semnele și simptomele ambelor boli pot varia de la absența lor până la manifestarea unor simptome ușoare sau severe.

Atât COVID-19 cât și gripa pot duce la complicații grave, cum ar fi pneumonie, sindrom de detresă respiratorie acută, insuficiență a organelor, atac de cord, inflamație a inimii sau a creierului, accident vascular cerebral și deces. COVID-19 poate determina și complicații diferite față de gripă, cum ar fi cheaguri de sânge și sindrom inflamator multisistemic la copii.

Multe persoane cu gripă sau cu simptome ușoare de COVID-19 se pot recupera la domiciliu cu odihnă și lichide, dar unele persoane care se îmbolnăvesc grav de gripă sau COVID-19 vor trebui sa rămână internate în spital. În privința prevenirii ambelor tipuri de îmbolnăviri, aceasta se face prin vaccinare, însă fiind vorba de virusuri diferite, evident că și vaccinurile sunt diferite. Vaccinarea este, de altfel, cea mai sigură și eficientă metodă de reducere a riscului de îmbolnăvire, atât prin gripă, cât și prin COVID-19. Vaccinul antigripal poate reduce, de asemenea, severitatea bolii și riscul de complicații grave. Administrarea vaccinului antigripal nu protejează și împotriva COVID-19, dar nici nu face persoana mai predispusă la îmbolnăvirea de COVID-19.

Măsurile de prevenire a îmbolnăvirii:

-evită contactul apropiat (la o distanță mai mică de 2 metri) cu orice persoană bolnavă sau care prezintă simptome ale îmbolnăvirii;

– păstrează această distanță față de alte persoane atunci când te afli în spații publice închise;

– spală-te des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde sau folosește un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool care conține cel puțin 60% alcool;

– poartă mască în spațiile publice închise, mai ales dacă sunt aglomerate (inclusiv în mijloacele de transport în comun);

– acoperă-ți gura și nasul cu cotul sau cu un șervețel atunci când tușești sau strănuți;

– evită să îți atingi ochii, nasul și gura;

– curăță și dezinfectează zilnic suprafețele care sunt atinse frecvent, cum ar fi clanțe, întrerupătoare de lumină, aparate electronice și tejghele.

Adoptarea acestor măsuri de prevenție te poate ajuta să rămâi sănătos și să reduce riscul de a te îmbolnăvi de gripă sau de COVID-19!

Articolul precedent

Articolul următor