Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine pe care se bazează celulele organismului pentru dezvoltarea normală. Aproape fiecare celulă din organism are un receptor pentru vitamina D.
Deficiența de vitamina D este cea mai frecventă deficiență nutrițională la nivel mondial, afectând persoane din toate grupele de vârstă. Cauza principală a deficitului de vitamina D este lipsa de apreciere a faptului că expunerea la soare cu moderație este sursa principală de vitamina D pentru majoritatea oamenilor. Foarte puține alimente conțin în mod natural vitamina D, iar alimentele care sunt îmbogățite cu vitamina D sunt adesea inadecvate pentru a satisface necesarul de vitamina D al unui copil sau al unui adult. Deficitul de vitamina D provoacă rahitism la copii și va precipita și exacerba osteopenia, osteoporoza și fracturile la adulți. Deficitul de vitamina D a fost asociat cu un risc crescut de cancere comune, boli autoimune, hipertensiune și boli infecțioase.
În cazul în care organismul nu are suficientă vitamina D, acest lucru poate declanșa o serie de complicații. Simptomele care apar din cauza deficienței de vitamina D includ durerile osoase uneori resimțite și ca dureri articulare, oboseala, durerile musculare, căderea părului, contractarea frecventă de infecții virale și bacteriene, stări depresive, leziuni cutanate care se vindecă greu, oase mai slabe sau care se rup ușor.
Persoanele diagnosticate cu deficiență de vitamina D trebuie să înceapă tratamentul cât mai curând posibil pentru a preveni complicațiile care pot fi cauzate de aceast deficit. Tratamentul pentru deficiența de vitamina D implică, în mod normal, suplimentarea aportului nutrițional al unei persoane pentru a se asigura că aceasta primește cantitatea de vitamina D de care are nevoie pentru ca celulele sale să funcționeze sănătos.
Aportul zilnic recomandat de vitamina D este de: 400 UI (unități internaționale) pentru copiii cu vârsta sub un an, 600 UI pentru copii, adolescenți și adulți până la vârsta de 70 de ani si 800 UI pentru femeile însărcinate și adulții cu vârsta peste 71 de ani.
Nivelul de vitamina D din organism poate fi menținut în două moduri:
– organismul poate, el însuși, să producă vitamina D din resursele sale de colesterol, dar pentru a face acest lucru are nevoie de acces la lumina soarelui;
– vitamina D poate fi găsită în anumite alimente, cum ar fi peștele gras. Cu toate acestea, este puțin probabil ca o persoană să obțină toată vitamina D de care are nevoie organismul său doar din alimente.