Aceasta este o abordare terapeutică bazată pe relația interpersonală dintre psihoterapeut și pacient, ce se concentrează pe creșterea interioară a pacientului cu blândețe, siguranță și căldură.
MĂDĂLINA ROȘU | PSIHOLOG
Asistarea pacientului în depășirea problemelor sau neliniștilor, create de pierderi, relații disfuncționale, evenimente traumatizante, afecțiuni somatice, psihice și psihosomatice, accidente sau decese, creează relația terapeutică și alința celor doi coechipieri pentru a stimula activarea resurselor și disponibilizarea pentru autotransformare în așa fel încât conflictele interioare să se diminueze până la starea de liniște.
În psihoterapie se folosește o gamă largă de metode și tehnici în funcție de orientarea teoretică la care aderă terapeutul, acestea cu toate vin să întâmpine pacientul în procesul său de dezvoltare, creație și autovindecare. Se întâmplă destul de des ca oamenii să privească partea somatică, insomnie, schimbări de apetit, dureri de cap, amețeli, stări de vomă, palpitații, tremur și transpirație, doar din punct de vedere medical fără a asocia aceste simptome cu natura psihică. În realitate există o conexiune permanentă între minte, corp și suflet. Ca în orice sistem orice disfuncție a unei părți va produce dizarmonie întregului sistem. În psihoterapie, aceste simptome sunt o reacție a ceva mult mai profund interior, cauza poate fi de natură anxioasă, sau depresivă, de exemplu.
Deschiderea către psihoterapie poate fi resimțită ca o experiență provocatoare, ce aduce cu sine o călătorie interioară autotransformatoare al cărei început poate părea dificil, dureros și greu de suportat. Susținerea procesului terapeutic și finalul acestuia aduc cu sine bucurie, libertare și iubire.
Uneori blocajul pe lucrurile vechi ne creează iluzia că dincolo de acestea nu mai există nimic. Psihoterapia poate fi modalitatea de a vedea dincolo de iluzie.
Psihoterapia poate fi privită din mai multe perspective. Psyche (din greaca veche – suflet, spirit) și therapeia (a vindeca, a tămădui) întregesc termenul de psihoterapie și îl conduc spre o practică vindecătoare, nedespărțită de istoria filosofiei și a medicinei.