Afecțiunea colecistului și dieta

Reading Time: 2 minutes

Pe principiul mai bine prevenim decât tratăm, iată ce alimente sunt de evitat în perioada Sărbătorilor și nu numai, dacă suferi de boli ale vezicii biliare.

În cazul unor asemenea afecțiuni în care colecistul (vezica biliară) este fie prea leneșă, fie prea activă, regimul alimentar este esențial și poate preveni eventualele complicații, de la apariția sau creșterea calculilor biliari (pietrelor), la contracțiile violente, apariția durerilor, grețurilor și altor simptome specifice proastei funcționări a vezicii.

Ce este de evitat: prăjelile (ouăle, carnea, cartofii, ceapa etc), tocăturile (deci și sarmalele, cârnații, chifteluțele, mezelurile grase, afumăturile. Supele și ciorbele grase sau condimentate (ciorba de burtă, de afumătură) nu ar trebui să existe în meniu, din păcate nici fasolea uscată, varza murată, murăturile. Imaginează-ți sărbătorile și fără salata de boeuf și cea de vinete cu maioneză, fără smântână, unt, brânzeturi grase, grăsimi de orice fel. Băuturile alcoolice și cele carbogazoase au și ele un mare semn „interzis”, precum și dulciurile concentrate (ciocolata, prăjiturile cu frișcă, ouă – cremă de zahăr ars etc.).

Te vei întreba, pe bună dreptate, atunci ce mai rămâne pe masă? Nicio grijă, variante sănătoase și gustoase încă mai există și-ți vom oferi câteva sugestii.

Nu este nevoie să renunți la supe și ciorbe, dimpotrivă! Poți pregăti supe (cremă sau minestrone) și ciorbe de legume sau cu carne slabă (pui, găină, curcan, vită, chiar pește slab). Poți face fripturi la cuptor sau fierte (rasol) cu garnituri de legume sau piureuri. Laptele slab și brânzeturile slabe (brânza de vaci, urda, cașul nesărat) sunt și ele permise. Poți consuma și fructe și legume crude, dar și coapte. Prăjiturile gen tarte cu fructe sunt o opțiune delicioasă pentru desert.

Ceaiurile de mentă, de tei, sunătoare, mușețel, gălbenele sunt delicioase și un adevărat balsam pentru afecțiunile biliare. La fel și apa plată sau minerală cu suc de lămâie proaspăt (lămâia ajută ajuta la descompunerea acizilor grași, care sunt prezenți în bilă, și stimulează digerarea alimentelor).

Pont – Supele și ciorbele grase sau condimentate (ciorba de burtă, de afumătură) nu ar trebui să existe în meniu.

Articolul precedent

Articolul următor