VIROZE ȘI RĂCELI DE SEZON LA COPII

Reading Time: 2 minutes

În sezonul rece infecţiile respiratorii sunt foarte frecvente; ele sunt absolut normale şi fac parte din procesul de antrenare a imunităţii copilului.

Un copil cu imunitate normală poate avea într-un an, în medie, 6-7 episoade de răceli sau viroze. Chiar și mai multe, fără să fie ceva îngrijorător. Studiile confirmă: copii care au făcut frecvent răceli la grădiniță, ajunși la vârsta școlară, sunt mai sănătoși și mai rezistenți decât ceilalți copii deoarece organismul lor a învățat să lupte cu virusurile de sezon.

Infecţiile respiratorii sunt localizate cel mai adesea la nivelul căilor superioare. Simptomele sunt uşor de identificat: boala debutează cu înfundarea nasului, după care apar secreţiile apoase, care uneori se transformă în secreţii purulente. Pot să apară tusea şi febra.

Răceala nu se poate trata

Pentru a ușura simptomele poți sa intervii cu paracetamol şi ibuprofen sub formă de sirop, în cantităţi adecvate vârstei și să-i cureţi copilului căile respiratorii cu ajutorul apei saline. Inhalaţiile cu ser fiziologic sunt şi ele de mare ajutor, însă dacă observi că are dificultăţi de respiraţie, iar simptomele s persistă mai mult de câteva zile, trebuie consultat de pediatru.

Virozele respiratorii

Sunt infecții ale tractului respirator, fie ale celui superior (rinofaringită, laringită), fie ale celui inferior (bronșiolită, pneumonie). Infecția este produsă de virusuri – rinovirusuri, enterovirusuri, adenovirusuri sau virus sincițial respirator.

Simptome: lipsa apetitului, durere și dificultăți la înghițire, gât roșu, nas înfundat, secreții nazale apoase, subfebră sau chiar febră, strănut și tuse. Primele simptome la copiii mai mari includ dureri musculare și dureri de cap. Contagiozitatea este ridicată în primele 2-4 zile de la apariția simptomelor, impunând izolarea copilului de colectivitate.

Formele obișnuite de viroză se tratează cu picături nazale cu ser fiziologic pentru fluidificarea secrețiilor nazale, desfundarea nasului, ușurarea respirației și administrarea de antiinflamatoare și antitermice dacă apare febra. Pentru evitarea complicațiilor unei viroze sau tuse puternică se recomandă o bună hidratare. NU se vor administra antibiotice pentru că nu distrug virusurile, în schimb pot duce la inhibarea sistemului imunitar.

Virozele netratate eficient și la timp pot conduce la complicații precum otite medii, pneumonii, bronșite severe sau chiar enteroviroze.

Articolul precedent

Articolul următor