GENȚIANA, UN REMEDIU NATURAL

Reading Time: 2 minutes

O plantă cu nume regal ce ajută procesul digestiv și nu numai.

Specia de floare albastră își trage denumirea de la ultimul rege al Iliriei, Gentiu, ce a domnit între anii 180-168 î.Hr, care, potrivit manuscriselor lăsate de Plinius cel Bătrân, o inclusese în regimul său datorită calităților ei tonice.

Deși petalele sale frumos colorate – cel mai adesea de un albastru-intens, dar și galbene sau albe, în funcție de sub-specie – sunt cele care captează privirile și atenția. Rădăcina este cea care este utilizată în scopuri medicinale, în timp ce extractul cunoscut ca „violet de gențiană” este un pigment de colorare pentru păr. Pe modelul antic oferit de Gentiu, rădăcina cu gust amar a acestei plante este în prezent prelucrată în suplimente alimentare care să asiste în principal digestia. De aceea, gențiana se regăsește atât în compoziția vegetalelor incluse în rețeta clasică de bitter suedez, dar și a altor băuturi cu uz terapeutic similar.

Beneficiile sale se remarcă instantaneu în cazul balonării, arsurilor, simptomelor de vomă, a diareei sau a lipsei de poftă de mâncare.

De asemenea, gențiana se regăsește în compoziția sprayurilor și tincturilor pentru tratamentul sinusurilor inflamate și dureroase, iar pentru vracii tradiționali sau oamenii care știu s-o recunoscă corect și s-o recolteze, se pare că este eficientă în tratarea afecțiunilor ficatului, dar și a rănilor și ulcerațiilor de piele, în aceste cazuri fiind aplicată local.

Dacă te vopsești acasă:

Atunci cand vrei să obții o nuanță  de blond fără reflexiile galbene roșcate obișnuite ce apar odată cu procesul de decolorare, poți apela cu grijă la sticluța clasică de violet de gențiană disponibilă la farmacie. După ce ai lăsat vopseaua să acționeze și ai îndepărtat-o cu apă și șampon, la sfârșit, clătește părul cu o sticlă de un litru de apă în care adaugi 4-5 picături de pigment violet – nu mai mult! – pentru a neutraliza galbenul inestetic din șuvițe.

Articolul următor