FASCINANTUL MARAMUREȘ

Reading Time: 2 minutes

Iată câteva dintre cele mai interesante locuri din cel mai îndepărtat loc, acolo unde se agață harta României în cui.

Munții Maramureșului

Dacă ești un împătimit al drumețiilor montane, descoperă această zonă minunată. Grupa muntoasă Munții Maramureșului face parte din Carpații Maramureșului și Bucovinei și se întinde atât pe teritoriul României, cât și al Ucrainei. Pe teritoriul românesc, vârful Farcău este cel mai înalt pisc, atingând 1.957 de metri. Un teritoriu considerabil a fost declarat arie protejată, constituind cel mai mare parc natural din România. Cuprinde patru rezervații naturale, ce se suprapun peste două situri Natura 2000, unde vei găsi 171 de kilometri de trasee turistice marcate.

Cimitirul Vesel din Săpânța

Acesta este unic în lume prin originalitatea sa, crucile din lemn sculptate și pictate și versurile vesele l-au transformat într-un adevărat muzeu.

Legenda spune că atitudinea veselă în fața morții este un obicei al dacilor care credeau în viață veșnică, iar moartea pentru ei era doar o trecere spre altă lume.

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței

Cine nu cunoaște istoria țării sale, riscă să o repete. Merită, așadar, să faci un popas și să vizitezi acest muzeu din Sighetul Marmației în care sunt adunate mărturiile nedreptăților unui regim comunist dictatorial, dar și al elitei românești care a căzut pradă acestui regim. Închisoarea din Sighetul Marmației a fost transformată în Memorialul Sighet, grație fundației Academia Civică, condusă de Ana Blandiana.

Minuni ale naturii:

– Vârful Pietrosul Rodnei, cu zăpezi veșnice;

– Lacul Iezer, cu forma lui unică;

– Cascada Cailor este cea mai înaltă cascadă din România (90 m);

– Muntele Sfânt ( sau muntele Satra) este renumit în zonă pentru izvoarele sale, legende cu haiduci și peșteri pline de comori. Unii cred că forma acestuia, de trunchi de piramidă, nu ar fi una naturală, ci că ar fi fost zidit de îngeri;

– Mocănița de pe Valea Vaserului – calea ferată forestieră din Vişeu de Sus are o rută de aproape 60 km. Este ultima cale ferată forestieră adevărată care folosește locomotive cu abur.

Articolul precedent

Articolul următor