BENEFICII DIN STRUGURI

­čĽĹ Timp de lectur─â: 3 minute

Soiurile autohtone care umplu pie╚Ťele ├«n aceast─â perioad─â sunt pre╚Ťioase pentru s─ân─âtate.

Strugurii rom├óne╚Öti au o reputa╚Ťie foarte bun─â datorit─â rezultatelor premiate la multe concursuri de vinuri interna╚Ťionale, ├«ns─â rodul viilor noastre este suficient de diversificat ╚Öi abundent pentru a asigura ╚Öi o surs─â de hran─â pentru noi. Cunoscu╚Ťi sub denumirea de ÔÇ×struguri de mas─âÔÇŁ, dispunem de multiple soiuri albe ╚Öi negre care se ridic─â la nivelul celor nobile folosite pentru vinifica╚Ťie, din care ne putem ├«nfrupta dup─â pofta inimii de la sf├ór╚Öitul verii ╚Öi p├ón─â la venirea iernii.

Bob cu bob

Tipurile clasice, cu bobul mic ╚Öi rotund, precum e Ceaslaua sau C─âp╚Öunica, trezesc probabil amintiri din copil─ârie celor care au crescut la bunici ├«n zona de c├ómpie sau deal. La acea vreme, acum c├óteva zeci de ani, fiecare s─âtean avea cel pu╚Ťin 5-10 r├ónduri de vi╚Ť─â-de-vie ├«n gr─âdin─â, pe care le cultiva pentru m├óncat ╚Öi f─âcut vin ├«n familie. Din fericire, aceste soiuri tradi╚Ťionale de struguri simpli de mas─â nu au ie╚Öit din alimenta╚Ťia sezonier─â, ├«ntruc├ót le reg─âsim la v├ónzare, toamn─â de toamn─â, pe tarabele precupe╚Ťilor.

├Än timp, lor li s-au al─âturat ╚Öi rude mai ÔÇ×nobileÔÇŁ ÔÇô tipuri cu bobul mai mare, mai c─ârnos, mai aromat. Nume precum Hamburg (soi negru) sau Victoria (soi alb-auriu) sunt renumite pentru buchetul lor inconfundabil, pe care orice amator de fructe ╚Öi delicii culinare din natur─â le v├óneaz─â ├«n sezon prin pie╚Ťe.

Detoxifiere de pl─âcere

Natura este minunat─â: pe l├óng─â pl─âcerea nesf├ór╚Öit─â a gustului pe care o ai atunci c├ónd mu╚Öti dintr-un fruct de sezon copt ├«n soare, mai beneficiezi ╚Öi de pe urma nutrien╚Ťilor pe care ├«i asimilezi odat─â ce l-ai m├óncat.

Strugurii, ├«n special, sunt recunoscu╚Ťi pentru efectele lor de cur─â╚Ťare a organismului prin eliminarea toxinelor ╚Öi reziduurilor din tractul digestiv. O cur─â de struguri de c├óteva s─âpt─âm├óni ÔÇô adic─â includerea unei mese separate zilnice, la care se consum─â doar 1-2-3 ciorchini, fie ├«n loc de mic-dejun, pr├ónz sau cin─â, dup─â preferin╚Ť─â ╚Öi programul fiec─âruia ÔÇô este un proces de detoxifiere natural─â ╚Öi bl├ónd─â, prin care aduci doze generoase de vitamine ╚Öi minerale ├«n corp, ├«n timp ce substan╚Ťele toxice blocate ├«n celule ╚Öi ╚Ťesuturi (provenite din alimente sau b─âuturi ultraprocesate ╚Öi nes─ân─âtoase) sunt ├«mpinse afar─â. Strugurii ac╚Ťioneaz─â ca o ÔÇ×m─âtur─â intestinal─âÔÇŁ cu care se face cur─â╚Ťenie, iar cel mai bun indiciu c─â detoxifierea func╚Ťioneaz─â este efectul natural purgativ ÔÇô elimin─âri din colon ÔÇô pe care ├«l vei ├«nregistra cu siguran╚Ť─â dac─â vei introduce acest fruct ├«n diet─â.

Paharul de vin roșu

Dac─â te ├«ntrebi dac─â celebrul pahar de vin recomandat la cin─â este un obicei s─ân─âtos sau nu, vom r─âspunde imediat. ├Än compozi╚Ťia fiec─ârui bob de strugure ÔÇô cu mici varia╚Ťii ├«n func╚Ťie de soi ╚Öi culoare ÔÇô se g─âsesc o serie de fitonutrien╚Ťi, adic─â acele substan╚Ťe concentrate cu rol terapeutic natural. ├Än topul listei este resveratrolul, pe care industria farmaceutic─â ├«l sintetizeaz─â ╚Öi recomand─â pentru reducerea inflama╚Ťiei ╚Öi a durerii, reglarea circula╚Ťiei sangvine (prin dizolvarea cheagurilor de s├ónge) ╚Öi chiar pierderea ├«n greutate ( ├«n tratamentul obezit─â╚Ťii). Resveratrolul, pe l├óng─â celelalte tipuri de polifenoli existen╚Ťi ├«n coaja dar ╚Öi ├«n pulpa ╚Öi semin╚Ťele de strugure, mai are ╚Öi beneficii anti-oxidative, acest lucru ├«nsemn├ónd c─â neutralizeaz─â ac╚Ťiunea negativ─â a alimentelor nes─ân─âtoase ╚Öi a polu─ârii din mediul ├«nconjur─âtor (noxe, fum de ╚Ťigar─â, etc.). Dat fiind c─â fructele cu coaj─â de culoare ro╚Öie sau violet ÔÇô fructe de p─âdure, c─âp╚Öune, mere, prune, cire╚Öe ÔÇô au un con╚Ťinut mai ridicat de polifenoli, cei mai mul╚Ťi prefer─â s─â consume vin ro╚Öu, ├«ns─â ├«n ce prive╚Öte strugurii, ace╚Ötia con╚Ťin fitonutrien╚Ťii pre╚Ťio╚Öi pentru s─ân─âtate chiar ╚Öi dac─â ├«nveli╚Öul lor este alb sau roz.

├Än concluzie, a sorbi dintr-un pahar de vin pe parcursul serii ( o cantitate de 125-250ml pe zi) este o idee bun─â dac─â nu te confrun╚Ťi cu intoleran╚Ť─â sau alergii la alcool, iar pentru adul╚Ťii care nu beau ╚Öi pentru copii, un pahar de must proasp─ât stors toamna t├órziu este un deliciu de mare calitate.