BENEFICII DIN STRUGURI

Reading Time: 3 minutes

Soiurile autohtone care umplu piețele în această perioadă sunt prețioase pentru sănătate.

Strugurii românești au o reputație foarte bună datorită rezultatelor premiate la multe concursuri de vinuri internaționale, însă rodul viilor noastre este suficient de diversificat și abundent pentru a asigura și o sursă de hrană pentru noi. Cunoscuți sub denumirea de „struguri de masă”, dispunem de multiple soiuri albe și negre care se ridică la nivelul celor nobile folosite pentru vinificație, din care ne putem înfrupta după pofta inimii de la sfârșitul verii și până la venirea iernii.

Bob cu bob

Tipurile clasice, cu bobul mic și rotund, precum e Ceaslaua sau Căpșunica, trezesc probabil amintiri din copilărie celor care au crescut la bunici în zona de câmpie sau deal. La acea vreme, acum câteva zeci de ani, fiecare sătean avea cel puțin 5-10 rânduri de viță-de-vie în grădină, pe care le cultiva pentru mâncat și făcut vin în familie. Din fericire, aceste soiuri tradiționale de struguri simpli de masă nu au ieșit din alimentația sezonieră, întrucât le regăsim la vânzare, toamnă de toamnă, pe tarabele precupeților.

În timp, lor li s-au alăturat și rude mai „nobile” – tipuri cu bobul mai mare, mai cărnos, mai aromat. Nume precum Hamburg (soi negru) sau Victoria (soi alb-auriu) sunt renumite pentru buchetul lor inconfundabil, pe care orice amator de fructe și delicii culinare din natură le vânează în sezon prin piețe.

Detoxifiere de plăcere

Natura este minunată: pe lângă plăcerea nesfârșită a gustului pe care o ai atunci când muști dintr-un fruct de sezon copt în soare, mai beneficiezi și de pe urma nutrienților pe care îi asimilezi odată ce l-ai mâncat.

Strugurii, în special, sunt recunoscuți pentru efectele lor de curățare a organismului prin eliminarea toxinelor și reziduurilor din tractul digestiv. O cură de struguri de câteva săptămâni – adică includerea unei mese separate zilnice, la care se consumă doar 1-2-3 ciorchini, fie în loc de mic-dejun, prânz sau cină, după preferință și programul fiecăruia – este un proces de detoxifiere naturală și blândă, prin care aduci doze generoase de vitamine și minerale în corp, în timp ce substanțele toxice blocate în celule și țesuturi (provenite din alimente sau băuturi ultraprocesate și nesănătoase) sunt împinse afară. Strugurii acționează ca o „mătură intestinală” cu care se face curățenie, iar cel mai bun indiciu că detoxifierea funcționează este efectul natural purgativ – eliminări din colon – pe care îl vei înregistra cu siguranță dacă vei introduce acest fruct în dietă.

Paharul de vin roșu

Dacă te întrebi dacă celebrul pahar de vin recomandat la cină este un obicei sănătos sau nu, vom răspunde imediat. În compoziția fiecărui bob de strugure – cu mici variații în funcție de soi și culoare – se găsesc o serie de fitonutrienți, adică acele substanțe concentrate cu rol terapeutic natural. În topul listei este resveratrolul, pe care industria farmaceutică îl sintetizează și recomandă pentru reducerea inflamației și a durerii, reglarea circulației sangvine (prin dizolvarea cheagurilor de sânge) și chiar pierderea în greutate ( în tratamentul obezității). Resveratrolul, pe lângă celelalte tipuri de polifenoli existenți în coaja dar și în pulpa și semințele de strugure, mai are și beneficii anti-oxidative, acest lucru însemnând că neutralizează acțiunea negativă a alimentelor nesănătoase și a poluării din mediul înconjurător (noxe, fum de țigară, etc.). Dat fiind că fructele cu coajă de culoare roșie sau violet – fructe de pădure, căpșune, mere, prune, cireșe – au un conținut mai ridicat de polifenoli, cei mai mulți preferă să consume vin roșu, însă în ce privește strugurii, aceștia conțin fitonutrienții prețioși pentru sănătate chiar și dacă învelișul lor este alb sau roz.

În concluzie, a sorbi dintr-un pahar de vin pe parcursul serii ( o cantitate de 125-250ml pe zi) este o idee bună dacă nu te confrunți cu intoleranță sau alergii la alcool, iar pentru adulții care nu beau și pentru copii, un pahar de must proaspăt stors toamna târziu este un deliciu de mare calitate.