DIFERENȚA DINTRE INTOLERANȚĂ ȘI ALERGIE

Reading Time: 3 minutes

Simptomele pot să pară similare, dar alergia și intoleranța afecteazăcorpul în moduri diferite. Dacă ai avut o reacție de tipul stomacderanjat la un anumit aliment, s-ar putea să crezi că ai alergie. Dareste, cel mai probabil, o intoleranță alimentară.

Cheia este înțelegerea diferențelor dintre o intoleranță și o alergie, pentru a fi mai bine pregătiți să gestionăm ambele afecțiuni. Atunci când se manifestă o alergie, simptomele sunt mult mai severe și uneori chiar pot pune viața în pericol (alergia la veninul de albine).

O alergie este o reacție exagerată a sistemului imunitar și poate afecta mai multe organe. Sistemul imunitar al persoanelor predispuse la alergii tratează aceste substanțe ca fiind străine, astfel că acționează împotriva lor și declanșează un răspuns imun. Aceste substanțe care sunt inofensive în mod normal, poartă numele de alergeni și pot ajunge în organism prin inhalare, ingerare sau prin contactul cu pielea.

Simptomele alergiei apar rapid, de obicei în câteva minute până la două ore după expunerea la alergen. Cei mai frecvenți alergeni sunt polenul, sporii de mucegai, acarienii de praf, veninul albinelor, proteinele din pielea, părul, saliva și urina animalelor, latexul și anumite metale (nichel și cobalt). Alergiile sunt de mai multe tipuri, în funcție de substanța care cauzează reacția alergică (alergii alimentare, la medicamente, la veninul insectelor sau alergii de contact).

Alergia alimentară este o reacție care apare imediat după ce a fost consumat un anumit produs alimentar. Chiar și o cantitate mică de alimente care provoacă alergii poate declanșa semne și simptome, cum ar fi probleme digestive, urticarie sau căi aeriene inflamate.

În cazul celorlalte tipuri de alergii simptomele lo-cale apar de obicei în zona unde alergenul a intrat în contact cu organismul. La nivelul membranelor mucoase ale tractului respirator, cele mai frecvente simptome ale alergiilor sunt strănutul, nas înfundat, mâncărimi ale nasului și dificultăți în respirație. Manifestările alergiilor la nivelul pielii pot include erupții cutanate (urticarie), apariția mâncărimilor și iritații. În privința membranelor mucoase ale ochilor, alergiile pot determina inflamarea, înroșirea sau lăcrimarea acestora. Chiar și alte părți ale corpului se pot inflama în caz de alergie, respectiv fața, gâtul, buzele și limba. La nivelul tractului gastro-intestinal, alergiile pot avea ca simptome vărsăturile sau diareea.

Intoleranța alimentară presupune o reacție de respingere a organismului față de anumite alimente pe care nu le poate digera și asimila în mod corespunzător. S-ar putea să auziți oameni afirmând că o anumită mâncare sau un anumit aliment „nu le cade bine”. Reacțiile de intoleranță pot să apară după opt până la 72 de ore după consumul de alimente sau aditivi și sunt mai greu de identificat decât alergiile alimentare. Simptomele pot fi diverse și grave, de la tulburările digestive, dureri abdominale, modificări de tranzit intestinal cu tendințe la diaree, balonare, flatulență și dureri de cap, acestea din urmă fiind puse în legătură cu intoleranța alimentară de puține persoane. Pot să apară și erupții cutanate.

La nivelul sistemului osteo-articular sau muscular intoleranţa alimentară poate determina dureri musculare, dureri articulare sau osoase. Unele persoane reclamă insomnii, stări depresive sau anorexie. Spre deosebire de alergie, intoleranța alimentară poate avea diferite grade, de la 1 la 4, de unde și manifestări de diferite intensităţi. O intoleranță la gluten, de exemplu, poate să debuteze cu un grad scăzut cu manifestări. Unii pacienții se pot confrunta doar cu un simplu discomfort abdominal, balonare şi uneori scaune diareice, pe când alții experimentează la un alt nivel, mult mai înalt, cel al bolii celiace (celiachie) care este o afecțiune extrem de gravă, cu deficite majore de absorbţie a nutrienţilor esenţiali. Boala celiacă este o boală autoimună, unicul tratament în cazul acesteia fiind dieta strictă, din care glutenul este total exclus. Alte tipuri de intoleranțe frecvent întâlnite sunt la lactoză, alcool, porumb, drojdie și aditivi alimentari.

Dacă în cazul alergiei alimentare produsele „problemă“ vor trebui evitate toată viața, în cazul intoleranţei alimentare acestea sunt eliminate o perioadă de timp, după care pot fi reintroduse treptat, în cantităţi mici şi rar.

Articolul precedent

Articolul următor