Matcha: CEREMONIA CEAIULUI

Reading Time: 2 minutes

O nouă tipologie de ceai, mai pură și intensă, sosește din Japonia să ne încânte simțurile.

Fie că ești băutor și iubitor de ceai sau nu, matcha este specialitatea care nu te poate lăsa indiferent. În primul rând culoarea – o nuanță de verde-fistic aprins – îți captează privirea, apoi aroma aburindă îți gâdilă nările, pentru ca, în final, atunci când lichidul intră în contact cu papilele, să te simți purtat de un val cald către Orientul cel Îndepărtat.

Această „călătorie” e făcută posibilă de o versiune diferită din clasicul ceai verde, pentru că matcha ia naștere printr-o metodă de preparare unică și nemaiîntâlnită. Frunzele matcha sunt culese de tinere din arbori crescuți special la umbră, pentru că astfel dobândesc mai multă clorofilă. După ce venele și nervurile sunt desprinse cu mâna, acestea se pisează manual timp de o oră, în întuneric, cu pietre din granit – tehnică prin care se conservă cel mai bine nutrienții. Pudra în acest fel obținută se combină cu apă fierbinte, un mod diferit față de cum se prepară ceaiul verde clasic, unde frunzele sunt infuzate și apoi îndepărtate. Practic, matcha nu-și pierde nimic din proprietăți, care rămân integral în ceșcuță după ce se toarnă apa.

Dar pe lângă povestea și aspectul său atrăgător, ce beneficii ne aduce, concret, consumul acestei specialități? În primul rând, o doză sănătoasă de antioxidanți, substanțele responsabile cu protecția și longevitatea celulară. Se știe că ceaiul verde, în general, combate eficient stresul oxidativ din organism, iar extractul matcha vine cu un aport și mai mare decât de obicei. Deși, cercetările continua asupra efectelor sale legate de sănătate, un studiu realizat în 2014 punctează corelația dintre consumul de matcha/ceai verde și scăderea presiunii arteriale cronice. Un alt studiu, din 2011, raportează scăderea nivelului de colesterol negativ LDL în rândul băutorilor.

Cu mai puțină cafeină decât ceaiul negru sau cafeaua, îl poți așadar savura cu plăcere și folos ori de câte ori ai ocazia.