MĂȘTI DIN NATURĂ PENTRU TEN

Reading Time: 3 minutes

Fie preparate în casă, fie pe rafturile naturiste din farmacii, selectează cu știință ingredientele.

Îngrijirea tenului este o prioritate – pielea noastră fiind cartea de vizită ce „vorbește” despre noi – însă ritualul celor 24 de ore este bine să rămână simplu și necomplicat. Mai mult nu înseamnă neapărat mai bine, iar un număr de patru produse cosmetice esențiale sunt întru totul suficiente pentru a-și face treaba în mod eficient. Acestea sunt: demachiantul care să curețe și să pregătească tenul, crema care să hidrateze și să catifeleze, exfoliantul care să îndepărteze săptămânal celulele moarte și masca periodică, sinonimă cu un tratament intensiv aplicat tenului. Desigur, avem la dispoziție multe alte cosmetice ce țintesc diverse probleme specifice – riduri, pete, sensibilitate, roșeață, obscuritate, comedoame, leziuni etc – însă pentru întreținerea de zi cu zi a unui ten ce se află în paramatri standard (fără afecțiuni speciale), cele patru produse clasice rămân de bază.

De ce mască?

Un moft la prima vedere, funcția acestui produs e mai complexă decât pare. Este cunoscut de milenii că ceea ce punem pe piele se absoarbe și transferă în interior, și că proprietățile ingredientelor ne impactează pozitiv sau negativ corpul. Nu degeaba toate reginele lumii se răsfățau cu felurite ingrediente pe care botaniștii de la curte le recomandau pentru înfrumusețare: de la cele mai delicate petale, la cele mai neașteptate combinații de frunze sau rădăcini care făceau minuni pentru piele. Partea bună, atunci când apelăm la surse direct din natură, este că ne asigurăm că primim toate beneficiile plantelor, fără prezența substanțelor sintetice și artificiale, ce pot avea efecte secundare. Iar când petrecem 15 minute cu unul sau mai multe ingrediente naturale aplicate pe ten, nu doar că absorbim fizic darurile Mamei-Pământ, ci ne și recompensăm cu un interval de timp de intimitate și răsfăț personal. Un sfert de oră, rezervat săptămânal pentru aplicarea și apoi acțiunea măștii, poate să îți aducă doza de hrană și strălucire pe obraz și momentul tău de liniște și pace.

Tipuri și recomandări

În general, dacă dorești să-ți prepari tu singură o mască vegetală, niciun ingredient natural nu poate să-ți dăuneze, atâta timp cât este proaspăt și nu expirat. Evită produsele vechi și, desigur, cele la care te știi alergică (de exemplu lapte sau căpșuni). Altfel, ai liber la ingrediente – fructe, legume și flori – dacă ții cont de tipul tău de ten și încerci să asociezi nevoile pielii cu acele substanțe compatibile și benefice din vegetale. Mai sus, câteva sugestii pentru cele mai comune categorii.

Articolul următor