OTITA EXTERNĂ, OTITA SEZONULUI CALD

Reading Time: 2 minutes

Otita este un proces inflamator care poate avea loc la nivelul urechii externe, medii sau interne.

Cei mai expuși otitei sunt copiii și apare cel mai frecvent ca și complicație a unei infecții respiratorii. În cazul adulților (dar și al copiilor), cea mai întâlnită este otita externă. În special acum, când se merge la ștranduri sau la piscine și apare după contaminarea cu Pseudomonas aeruginosa și Staphylococcus aureus.

Otita externă acută se manifestă prin inflamarea conductului auditiv extern și/sau a pavilionului auricular. La debut, durerea este discontinuă, manifestându-se sub forma unor junghiuri. Ulterior, durerea devine continuă, cu episoade de durere mai intensă noaptea. Urechea doare la atingere, la apăsare sau la tracțiunea posterioară a pavilionului, fiind prezentă și o senzație de ureche înfundată. În unele cazuri, durerea se extinde și la zonele din jurul urechii și apar secreții purulente din conductul auditiv extern. Spre deosebire de otita medie, în care auzul este temporar afectat, în otita externă – de regulă – auzul este normal sau foarte ușor scăzut.

Evoluția unei otite depinde de corectitudinea cu care este urmat tratamentul. În funcție de gravitate, tratamentul poate fi de durată, ceea ce de multe ori – în mod greșit – îi face pe pacienți să renunțe imediat ce se simt puțin mai bine. Tratamentul este în principal local și constă în introducerea în ureche de meșe cu rivanol, pe care medicul le va schimba zilnic până la dispariția durerii. Tratamentul continuă cu aplicarea de picături cu antibiotic. Medicul poate recomanda medicație antiinflamatoare și antibiotice orale în cazurile mai severe. La schimbarea meșelor, poate fi nevoie ca medicul să aspire din ureche și eventualele secreții.

Cum să previi otitele externe:

  • Nu lăsa săpunul, gelul de duș sau șamponul să pătrundă în urechi.
  • Nu folosi bețișoarele de urechi sau colțul prosopului pentru a îndepărta apa din urechi; lasă-le să se usuce natural!
  • Nu te scărpina în urechi folosind diverse obiecte.
  • Folosește cască sau dopuri de silicon atunci când înoți.
Articolul precedent

Articolul următor