CHIA, SEMINȚELE SUPERMINUNE

Reading Time: 3 minutes

În ciuda aspectului modest, ele reprezintă unul dintre cele mai hrănitoare alimente din lume.

Sportivii și toți cei pasionați de nutriție le consumă cu ardoare, însă chia nu sunt nici pe departe un ingredient pretențios, rezervat doar cunoscătorilor. Faptul că se află pe lista actuală a superalimentelor existente pe planetă se datorează în întregime proprietăților și caracteristicilor unice, ușor de încorporat în meniul celor care vor să se hrănească bine și sănătos în același timp. Hai să le cunoaștem mai îndeaproape, așadar.

Istorie milenară

Semințele de chia nu sunt o descoperire actuală, ci o sursă de hrană ancestrală, de pe vremea imperiilor aztece și mayașe, care le apreciau pentru energia îndelungată pe care o primea cel care le consuma. Se pare că denumirea de „chia” vine din dialectul mayaș și înseamnă „putere”.

Fibre solubile

Ce e unic la acest aliment este că dintre cele 12 grame de carbohidrați pe care îi au în alcătuire, 11 grame sunt numai fibre. Asta dă posibilitatea semințelor de chia să poată absorbi de minim 10 ori conținutul lor în apă, care devine ca un gel care se expandează și umple stomacul. În consecință, cel care le mănâncă se satură mai repede, cu mai puține calorii.

De ținut la îndemână

O punguță de semințe de chia de calitate – achiziționate din magazinele tip plafar sau de pe rafturile naturiste ale farmaciilor – este bine de avut mereu în bucătărie: ocupă atât de puțin loc și face lucruri minunate! Asigură-te doar că pe etichetă e trecută proveniența și că e vorba de un aliment bio/ organic.

Nutrienți mulți, calorii puține

În numai două linguri de semințe (aprox. 30g) se regăsesc:

  • FIBRE – 11 g
  • GRĂSIMI – 9 g (dintre care 5g sunt Omega3)
  • PROTEINE – 4 g
  • MAGNEZIU – 30% din DZR
  • MANGAN – 30% din DZR
  • FOSFOR – 27% din DZR
  • CALCIU – 18% din DZR
  • CALORII: aprox. 130, o valoare mică comparativ cu beneficiile nutritive.

Laxativ natural

Cei care au probleme cu tranzitul intestinal știu că medicul le recomandă să consume o cantitate superioară de fibre alimentare, care stimulează digestia și eliminările. Surse precum frunzele de spanac, pudra de psyllium și semințele de chia reprezintă toate alternative mai bune (fără gluten!) pentru o digestie echilibrată și un tranzit regulat.

Budincă de chia

Cea mai populară rețetă ce are aceste semințe ca punct de pornire se bazează tocmai pe faptul că acestea absorb foarte mult lichid și capătă în mod natural textura de budincă, fără să fie (pre)gătite pe aragaz.

INGREDIENTE:

  • 3 linguri de semințe de chia
  • 1 cană de lapte de cocos
  • 1 lingură de îndulcitor (miere, sirop de arțar, sirop de agave)

MOD DE PREPARARE: Se pun semințele într-un recipient etanș, 1 lingură de îndulcitor (la alegere) și 1 cană de lapte de cocos. Se închide bine recipientul și se agită viguros. Se lasă la frigider pentru 6-8 ore, până când capătă consistența unei budinci și este gata de consum!

Budinca poate fi decorată cu fructe sau nuci și rezistă la frigider până la șapte zile.

Alte modalități de a consuma semințele de chia

Pe lângă deserturi – budincile dulci cu lapte de cocos/migdale/alte surse vegetale și îndulcitori naturali dar nu sunt zahăr – semințele de chia se mai pot consuma și hidratate simplu în apă sau lapte și introduse în salate sau măcinate și încorporate în smoothie-uri.

Nu depăși cantitatea de două linguri pe zi!

Articolul precedent