RODIA, RUBINUL NATURII

Reading Time: 3 minutes

Dincolo de învelișul tare, ca o carapace, pe care îl are acest fruct dulce-acrișor, găsim un miez format din numeroase bobițe de culoare roșie, similare cu rubinele, grupate în câteva camere despărțite de o membrană, ca un pergament fin. Pentru că miezul este plin de suc puternic pigmentat, care țâșnește cu ușurință când semințele sunt presate, multă lume se simte intimidată de a deschide o rodie și de a-i savura sau a-i folosi cum se cuvine conținutul. În continuare, îți dezvăluim cum să te familiarizezi și împrietenești cu ea și ce foloase îți va aduce.

Călătorie în jurul lumii

Dacă ai călătorit în Orient, începând cu Turcia și continuând cu Nordul Africii, în locuri ca Maroc, Algeria sau Egipt, este imposibil să nu fi luat contact cu sucul proaspăt stors de rodie, pe care cei mai mulți comercianți ambulanți îl vând la tonetele cu fructe și legume din piețe și orașe.

Fructul este însă răspândit în tot bazinul mediteraneean, din Spania și până în Israel, și se mai cultivă și în îndepărtata Indie, astfel ca noi, cei din emisfera nordică, să ne bucurăm de rodii în sezonul de toamnă-iarnă-primăvară, dar chiar și vara, în extra-sezon.

Licoarea tinereții

Rodia conține între 200 și 1400 de semințe, în funcție de mărimea fructului, care se pot consuma ca atare sau sub formă de suc proaspăt.

Beneficiul major al acestei băuturi sunt polifenoli din conținut, care sunt recunoscuți prin culoarea rubinie și proprietățile anti-oxidante. Consumul a 250 centilitri de suc pe zi – la micul dejun sau între mese – ajută organsimul să neutralizeze radicalii liberi, adică agenții din hrană și mediul înconjurător, vinovați de oxidarea/îmbătrânirea celulelor, a țesuturilor și organelor.

Deschidere ușoară

Pentru a ajunge la miez fără a stropi în jur, ai la dispoziție două tehnici:

  • prima presupune secționarea în două a fructului cu un cuțit (pe diametrul care nu are capetele alungite) și lovirea carapacei externe scurt și ferm, pentru ca boabele dinăuntru să iasă la exterior. Această manevră se realizează deasupra unui bol cu gura largă plin cu apă, ca membranele dintre semințe să se desprindă mai ușor iar eventualii stropi să nu ajungă pe haine sau pereți.
  • a doua modalitate imită deschisul portocalei, cu o tăietură orizontală fină a capacului mai întâi, apoi cu patru-cinci tăieturi verticale ale „feliilor”. Fructul se pune astfel crestat în bolul cu apă și se trage ușor cu degetele de fiecare secțiune în parte, pentru a despărți bobițele de înveliș și membrane.

Aliat pentru tractul urinar

80% din infecțiile urinare sunt cauzate de bacteria E.coli, pe care polifenolii din rodie o neutralizează eficient atunci când fructul este introdus în formă crudă în dietă. Efecte benefice similare s-au constatat și în cazul afecțiunilor de prostată la bărbați.

Aduce un plus de Vitamina C

În compoziția semințelor se află o rețetă perfectă de vitamine, minerale și enzime dătătoare de energie și vitalitate, dar rodia se remarcă și prin doza generoasă de vitamina C (12%), substanță care ajută sistemul imunitar să fie rezistent și să combată agenții patogeni din viruși și bacterii.

Mască anti-aging

Proprietățile rodiei pentru piele sunt fructificate încă din Egiptul Antic, când din semințe se făcea un macerat pentru rejuvenare și tonifiere. Dacă ți se pare peste mână să strivești mai multe boabe și să le menții pe ten timp de 10-15 minute, apelează la cremele și măștile de inspirație naturală din farmacii, pe bază de extract de rodie.

Fibre pentru intestine

Dacă suferi de constipație, un aport de fibre sănătoase consumate zilnic pot ajuta la peristaltismul (mișcarea și contracția naturală) intestinului gros. Unul dintre beneficiile consumului miezului de rodie – mâncat simplu, nu făcut suc – este doza generoasă de 4g de fibre, care se recunoaște după textura ușor lemnoasă ce rămâne atunci când mesteci boabele.

Articolul următor