Ce sunt acești electroliți? Sunt substanțe chimice prezente în componența fluxului sanguin, cu rol în reglarea unor numeroase procese care se desfășoară în organism.
Electroliții joacă un rol important în conducerea impulsurilor nervoase, contractarea musculară, menținerea hidratării și reglarea nivelurilor de pH din corp. Pentru ca organismul să funcționeze corect, e necesar să obținem o cantitate adecvată de electroliți din dietă. Dezechilibrele electrolitice – niveluri prea crescute sau prea scăzute în sânge – au consecințe neplăcute, existând chiar cazuri (rare) în care acestea au fost fatale. Nutrițional, electroliții sunt reprezentați de mineralele esențiale prezente în circulația sanguină și în unele lichide ale corpului, precum urina sau transpirația. Electroliții prezenți în componența organismului uman sunt reprezentați de sodiu, potasiu, clor, calciu, magneziu, fier seric, fosfat și bicarbonat.
Dezechilibrele electrolitice apar cel mai frecvent ca urmare a deshidratării cauzate de excesul de căldură sau în caz de febră, a vărsăturilor sau diareei. Acesta este motivul pentru care în toate aceste situații, pentru a înlocui pierderile, se recomandă consumul de lichide. Și, uneori, în cazurile severe, sunt indicate chiar soluții de rehidratare care conțin sărurile minerale esențiale.
Un dezechilibru electrolitic ușor nu are simptome care să avertizeze că ceva nu este în regulă în funcționarea organismului. Însă atunci când dezechilibrul este sever ele apar sub forma stării de oboseală, bătăilor rapide sau neregulate ale inimii, amorțeală și furnicături, confuzie, slăbiciune musculară și crampe, dureri de cap, convulsii.
Surse de electroliți
Cel mai bun mod de a atinge și a menține echilibrul electrolitic este o dietă sănătoasă, principalele surse fiind fructele și legumele, cărora li se adaugă – sursă de sodiu și clor – sarea de masă. Alte alimente care furnizează electroliți sunt legumele murate si brânza (sodiu), bananele, vocado și cartoful dulce (potasiu), semințele și nucile (magneziu), lactatele și legumele verzi (calciu). Bicarbonatul nu este necesar a fi inclus în alimentație, pentru că acesta este produs de organism în mod natural.