CUM GESTIONĂM TIMPUL ÎN FAȚA MONITORULUI

Reading Time: 2 minutes

De anul trecut, de la debutul pandemiei de COVID-19, cei care lucrează la computer, de acasă, trăiesc practic exclusiv în fața unui ecran. Pentru că o fac și atâta timp cât își exercită sarcinile de serviciu, dar și în timpul rămas liber.

Atâta timp cât deplasările sunt rare și scurte, ecranul rămâne companionul cel mai accesibil și mai statornic. E bine? Categoric, nu! Pentru că petrecând mult timp în acest mod duce la probleme de vedere, dureri de cap, probleme de ordin fizic dar și psihic, inclusiv tulburări de somn, anxietate și depresie. Ce poți face pentru a schimba puțin lucrurile?

Iată:

Măsoară-ți timpul

Tocmai pentru a-ți da seama cât de mult timp petreci în fața unui ecran, notează-ți timp de o săptămână, zilnic, câte ore i-ai alocat. Rezultatul te va motiva să iei măsuri.

Organizează-ți activitățile

Creează un program și respectă-l, având grijă să ai și timp de petrecut în alte moduri. Dacă i-ai făcut copilului program în această privință, tu de ce n-ai avea unul?!

Oferă-ți pauze

Acasă ești tentat să te ridici mai rar din fața computerului, pentru că nu mai sunt colegii de serviciu alături de care să bei o cafea sau să faci conversație. Totuși, încearcă să te comporți ca și cum ai fi la birou. La fiecare oră fă o pauză scurtă, de 5 – 10 minute. Mergi pe balcon sau în grădină pentru o gură de aer, de cafea sau apă. Ia-ți pauză pentru gustare sau masa de prânz.

Telefon în loc de Zoom

Poate că îți place să te vezi cu prietenii, dar întâlnirile de acest gen, din inerție uneori se prelungesc foarte mult. Încearcă să vorbești la telefon cu ei, pentru că în mod sigur o vei face pentru o perioadă mai scurtă de timp.

Dezactivează-ți notificările

Este suficient să auzim sunetul unei notificări pentru a ne reîntoarce în fața ecranului. Soluția este dezactivarea lor în momentul în care decizi că e timpul pentru o pauză.

Practică activități în care nu este implicat un ecran de dispozitiv

Desenează, pictează, citește, tricotează, bricolează, cântă la un instrument, grădinărește, joacă-te cu animalul de companie, gătește, apucă-te să faci sport, joacă șah, table sau cărți. Și opțiunile nu sunt epuizate.

Articolul precedent