FEREȘTE-TE DE INSOLAȚIE

Reading Time: 3 minutes

Vara, cel mai iubit anotimp, vine cu zile însorite și călduroase, dar și cu riscuri majore în ceea ce privește sănătatea și confortul organismului uman. Fiind tentați să petrecem mai mult timp în aer liber, crește riscul insolației.

Corpul uman se adaptează, în general, cu ușurință la schimbările de mediu fiind capabil să își regleze singur tem­peratura optimă de funcționare: dacă este prea frig, prima reacție a organismului o reprezintă reflexele involuntare precum pielea de găină sau tremuratul, prin care corpul lucrează pentru a-și conserva căldura. În cazul temperaturilor prea ridicate, apare inițial procesul de transpirație, proces menit să ne răcorească și să restabilească echilibrul termic. Dacă însă, petrecem prea mult timp în căldură sau soare, fără să consumam o cantitate corespunzătoare de lichide, procesele naturale de răcorire sunt date peste cap și există riscul deshidratării, crește temperatura corpului, iar acest dezechilibru poate avea urmări serioase și deloc benefice sănătății.

Primul semn că starea de sănătate se dete­riorează este temperatura ridicată a corpului – odată cu creșterea temperaturii, pot apărea și alte stări precum: durerile de cap, greața, voma, crampele musculare sau stările de oboseală. Alte simptome care pot apărea sunt crampele abdominale, slăbiciunea și amețeala, transpirația ex­cesivă care duce la deshidratare, dar și simptome neuronale, precum irascibilitate sau halucinații.

Insolația este reacția corpului în urma ex­punerii îndelungate la condiții de temperatură atmosferică ridicată, însă există și alți factori care pot determina apariția sau chiar agravarea stării de rău. Dacă, de exemplu, nu consumăm suficientă apă, corpul se deshidratează și astfel este favorizată apariția simptomelor de insola­ție. În zilele călduroase de vară se recomandă purtarea hainelor din fibre naturale, subțiri și lejere, pentru a evita supraîncălzirea corpului.  

De asemenea, persoanele supraponderale au mai mult de suferit decât persoanele armonice din punct de vedere corporal, întrucât capacita­tea corpului de a-și regla singur temperatura nu funcționează în parametri normali. Schimbările bruște de temperatură, trecerea de la cald la rece sau invers, precum lipsa odihnei sau consumul anumitor medicamente (laxative, antihistamini­ce sau diuretice) pot contribui la agravarea stării de insolație.

Pentru că sănătatea este prioritară, ca să ne putem bucura de vară și de zilele însorite, prevenția este cel mai bun tratament în cazul insolațiilor:

  • Se recomandă consumul de apă, minim 2 litri pe zi;
  • La orele prânzului nu circulați prin soare sau căldură, mai ales dacă sunteți în categoria de risc;
  • Purtați haine lejere, din materiale naturale, care să acopere cât mai multă piele, dar care permit ventilația corpului;
  • Evitați activitătile în aer liber în perioada cu temperaturi maxime (între 10:00 si 17:00); În măsura în care acest lucru nu poate fi evitat, faceți pauze des, purtați accesorii care vă protejează de razele soarelui și haine lejere;
  • Evitați consumul de cofeină sau alcool care poate contribui la deshidratare;
  • Dacă resimțiți o stare de amețeală, greață sau dureri de cap, asigurați-vă că sunteți hidratați și căutați un loc răcoros departe de razele soarelui. Dacă este posibil, un duș rece poate ajuta la reglarea temperaturii corpului mai rapid;

Primul pas în tratarea insolației este reducerea temperaturii corpului prin scăderea temperaturii exterioare a acestuia. Putem face acest lucru prin înlăturarea hainelor, folosirea prosoapelor umede, pornirea aerului condiționat sau utilizarea cuburilor de gheață pentru accelerarea răcirii. Dacă aceste acțiuni nu dau rezultate, se recomanda consultul de specialitate.

Este important de reținut că insolația poate avea consecințe serioase asupra sănătății, motiv pentru care recomandăm consumul „moderat” de soare și căldură. Dacă evităm activitățile intense sau deplasările între orele critice, cu un consum corespunzător de lichide și dacă purtăm hainele lejere, putem evita situațiile neplacute și ne putem bucura liniștiți de zilele frumoase de vară.