AI ÎNCERCAT YIN YOGA?

Reading Time: 2 minutes

Yin Yoga este un stil nou ca practică, a apărut pe la sfârșitul anilor ’70, iar fondatorul său este Paul Zink. Intenția originală era de a pregăti corpul pentru perioadele mai lungi de meditație. Ideal a fi practicată dimineața imediat după trezire sau seara înainte de culcare.

Este o practică statică ce flexibilizează articulațiile și elasticizează fasciile. În timpul practicii yin yoga, mușchii trebuie să fie relaxați, nu-i forțăm, nu-i încordăm.

Se consideră că oasele, articulațiile și fasciile au o energie yin, în timp ce mușchii și tendoanele au o energie de timp yang. Nu se recomandă o practică yin alături de una yang (hatha yoga, fitness, aerobic), este nevoie de o pauză de câteva ore bune între ele.

Cu timpul, pe măsură ce înaintăm în vârstă, articulațiile noastre se rigidizează, se scurtează. Se spune că după 4 – 5 minute de stat în postură, articulațiile sunt întinse și ușor „stresate” ceea ce face ca în acele zone să se producă mai mult acid hialuronic, colagen, deci mai mult lichid synovial în articulații. Practic, articulațiile noastre sunt ca „unse” (lubrifiate).

Yin yoga este și o practică meditativă, atenția fiind pe respirație, senzațiile din corp și observarea emoțiilor care apar. Ne ajută să ne cultivăm răbdarea, ne aduce mai aproape de corp și mai atenți la semnalele pe care acesta ni le transmite.

Yin Yoga este și o practică energetică, încărcând meridianele energetice (cele care se folosesc și în acupunctură). Se spune că acestea sunt undeva în țesuturile conjunctive ale corpului și activarea lor îmbunătățește și sănătatea organelor. Yin Yoga purifică emoțional, încarcă energetic, regenerează. O clasă de yin yoga aduce o stare de calm, eliberează stresul, îmbunătățește concentrareași reziliența, te pregătește pentru un somn odihnitor.

În practica yin yoga putem lucra fie țintit, pe articulații specifice: șolduri, coloană, umeri și brațe, fie pe meridiane energetice, pe acestea le „lucrăm” în pereche, meridiane yin și yang.

DELIA ROBESCU | INSTRUCTOR HATHA YOGA

Articolul următor