DEFICITUL CALORIC -RECOMANDAT SAU NU?

Reading Time: 2 minutes

Toți cei preocupați de scăderea în greutate, fie că sunt specialiști în nutriție, fie persoane care își doresc să scape de câteva kilograme, sunt împărțiți în două mari tabere.

Pe de o parte cei care cred cu tărie că scăderea ponderală nu este posibilă decât prin atenta contabilizare a numărului de calorii acumulate din alimentație, iar pe de altă parte cei care se bazează pe o altă teorie.

Primii susțin că ar trebui să fim permanent cu ochii pe numărul de calorii conținute de fiecare aliment pe care îl consumăm, ceilalți ironizează această preocupare (dusă uneori la obsesie) și o consideră complet inutilă. Aceștia din urmă mizează pe efectul obținut în urma arderii unui număr mai mare de calorii decât cel oferit organismului prin alimentație, și nu pe înfometare.

Inutilă este însă disputa dintre cele două tabere, pentru că, în fond, și unii, și ceilalți, au la bază același principiu: cel al deficitului caloric.

Desigur, un consum mai mic de calorii, în timp va avea ca și efect scăderea ponderală. Important este cum anume este obținută aceasta.

O alimentație slab calorică – vezi „cultul” pentru consumul frunzelor de salată, castraveților, merelor și altor asemenea alimente considerate inofensive greutății corporale – poate fi totodată una lipsită de substanțele nutritive necesare bunei funcționări a organismului, ceea ce poate duce la dezechilibre grave, cu consecințe la fel de grave asupra sănătății. Apoi, nu toate caloriile sunt la fel de bune pentru organism. Una este ca la o masă să primești un aport de 500 de calorii dintr-o – să zicem – ciocolată, și alta este să le obții din două felii de pâine integrală, un ou fiert, 2 – 3 felii de șuncă de curcan și o jumătate de ardei gras.

Obținerea deficitului caloric într-un mod corect și eficient este atunci când sunt combinate cele două metode ale celor două tabere. Adică pe de o parte se va încerca reducerea numărului de calorii obținute din alimente (și băuturi, pentru că și acestea se pun la socoteală) și pe de altă parte se va crește nivelul de activitate fizică pentru arderea lor.

Regulile nu sunt complicate, sunt exact cele clasice, despre care se vorbește când se face referire la viața sănătoasă: limitarea/evitarea consumului de alimente procesate, de zahăr și grăsimi, evitarea băuturilor cu zahăr adăugat și a alcoolului și practicarea de exerciții fizice de intensitate medie (mers în pas alert, cu bicicleta, înot) timp de 300 de minute pe săptămână. Dacă vei juca cinstit este imposibil să nu obții deficitul caloric și consecința lui, scăderea ponderală. Tot secretul stă în corectitudinea cu care alegem să facem acest lucru.

Articolul precedent

Articolul următor