Tradiții de Paște

Reading Time: 2 minutes

Anul acesta, mai mult ca oricând, ne dorim fim sănătoși și putem petrece sărbătorile pascale alături de familie și cei dragi, onorând tradițiile din strămoși.

Care sunt aceste tradiții păstrate din cele mai vechi timpuri și ce semnificație au ele? Să începem cu o sărbătoare care se celebrează în duminica dinaintea Paștelui și se cheamă Floriile (anul acesta este pe data de 17 aprilie). Ea coincide cu intrarea Domnului Isus Hristos în Ierusalim, înainte de patimi, când a fost întâmpinat de mulțime cu ramuri de măslin, crenguțe de palmier și flori. În ziua de Florii, obiceiul este să mergi la biserică cu ramuri de salcie înmugurite pentru a fi sfințite de preot. Crenguțele de salcie sunt luate acasă și puse pe la geamuri, porți și uși pentru a apăra casa de rele.

În Săptămâna Patimilor (18-23 aprilie), se spune că lucrul încetează începând de joi. Cele mai importante tradiții în această perioadă sunt: păstrarea liniștii, respectarea postului, interdicția unor lucrări casnice, curățenia prin gospodărie, spovedirea și împărtășirea la biserică (în joia mare), iertarea.

Ouăle se vopsesc în Joia Mare; tot atunci se pregătește pasca – prăjitură pascală în formă rotundă pentru că se spune că așa au fost scutecele lui Iisus – rotunde. Încondeierea ouălor

de Paște cu desene geometrice deosebit de frumoase, folosind tehnici vechi de secole, este o tradiție străveche. Ouăle încondeiate sunt un simbol al renașterii naturii, odată cu venirea primăverii.

Paștele ortodox va fi celebrat în acest an pe 24 aprilie. Este una dintre cele mai importante sărbători creștin-ortodoxe și este plină de semnificații și simboluri. Lumânarea din noaptea de Înviere reprezintă simbolul Învierii lui Hristos, al biruinței Binelui asupra Răului și al vieții asupra morții. În noaptea Învierii, oamenii merg la biserica să ia lumină, lumânarea – lumina – fiind simbolul Învierii, Lumina lui Christos. Tradițiile de Paște diferă de la o zonă a țării la alta. La masa de Paște se ciocnesc ouă vopsite și se rostesc replicile „Hristos a înviat“ și „Adevărat a înviat“. Este bine ca de Paște să porți ceva nou, semnifică primenirea sufletului și a trupului.