Studiile nutriționale ne confirmă că un consum moderat contribuie la reducerea colesterolului și riscului de cancer.
Obiceiul „spartului de semințe” – pe care mulți dintre noi îl privesc, în mod justificat, ca fiind ceva vulgar atâta timp cât se petrece în public și produce gunoi prin cojile aruncate pe jos – este chiar un act încurajat de experții în nutriție, dacă îl facem în intimitatea casei, cu scopul de a pregăti o masă sau gustare sănătoasă. Consumate crude sau ușor coapte în tigaie sau cuptor, fără adaos de sare, semințele reprezintă o sursă remarcabilă de grăsimi benefice, de proteine vegetale și de fibre excelente pentru sistemul nostru digestiv. Iată trei tipuri de semințe pe care le recomandăm a face parte din alimentație, într-o cantitate controlată și rezonabilă – o pungă de semințe mâncate zilnic în fața televizorului, de exemplu, este un exces care va fi greu tolerat de ficat!
Semințe de dovleac
Reprezintă o sursă importantă de fosfor (element esențial pentru componența și rezistența oaselor, similar cu rolul calciului), de grăsimi monosaturate și de grăsimi omega-6, ce ajută la elasticitatea și sănătatea țesuturilor și a articulațiilor.
Un studiu realizat pe un eșantion de 8000 de femei care au încorporat zilnic semințe de dovleac și de floarea soarelui în dietă indică un risc mult scăzut de cancer de sân.
Semințe de in
Considerate un super-aliment pentru femeile la menopauză, datorită conținutului ridicat de fitoestrogeni, acest tip de semințe este indicat pentru oricine vrea să beneficieze de aportul însemnat de grăsimi „bune” omega-3. Indicația experților este să se consume măcinate, deoarece coaja de la suprafață este greu digerabilă de oameni.
Semințe de floarea soarelui
Pe lângă grăsimile monosaturate și aportul proteic ridicat, acestea se remarcă prin conținutul de vitamina E, cu rol imunitar și beneficii pentru ochi și piele sănătoase. 30 grame pe zi reduc inflamația și valorile crescute de colesterol.