Este o afecțiune care fragilizează oasele, făcându-le mai predispuse la fracturi. Se dezvoltă pe parcursul mai multor ani și este adesea diagnosticată când un impact provoacă ruperea unui os.
Cele mai frecvente zone în care se produc astfel de leziuni sunt încheietura mâinii, șoldul și coloana vertebrală. Cu toate acestea, fracturile pot să apară și la alte oase cum ar fi brațul sau pelvisul. Uneori nici măcar nu e vorba de o cădere pentru ca oasele (vertebrele) afectate de osteoporoză să se fractureze, acest lucru întâmplându-se chiar și în timpul efortului pe care îl presupune un strănut sau un acces de tuse.
Stadiul dinaintea osteoporozei se numește osteopenie. Aceasta este atunci când o scanare a densității osoase arată că este mai mică decât media (în raport cu vârsta pe care o ai), dar nu suficient de scăzută pentru a fi clasificată ca osteoporoză. Osteopenia nu duce întotdeauna la osteoporoză și, din fericire, este un stadiu în care se pot lua măsuri de prevenire care să reducă riscul de a dezvolta osteoporoză.
Pierderea densității osoase este un aspect normal al îmbătrânirii, dar la unele persoane se întâmplă mult mai devreme decât în mod normal. Femeile, după menopauză, sunt mai expuse riscului de osteoporoză decât bărbații. La fel și dacă menopauza se instalează devreme (înainte de vârsta de 45 de ani) sau dacă femeia a suferit o intervenție de îndepărtare a ovarelor.
Există o întreagă serie de factori care pot crește riscul de a dezvolta osteoporoză: un istoric familial de osteoporoză, existența unor afecțiuni medicale (inflamatorii, hormonale sau probleme de malabsorbție), unele medicamente, tulburările de alimentație, un indice de masă corporală mic, sedentarismul, consumul excesiv de alcool și fumatul.
Diagnosticarea osteopeniei și osteoporozei se face printr-o scanare a densității osoase prin care este măsurată rezistența osoasă, procedură care se numește DEXA și este de scurtă durată (10-20 de minute) și nedureroasă. Tratamentul pentru osteoporoză se bazează pe tratarea și prevenirea fracturilor și pe administrarea de medicamente pentru întărirea oaselor.
Prevenirea osteoporozei
Dacă ai riscul de a dezvolta osteoporoză, ar trebui să iei măsuri pentru a menține oasele sănătoase:
– efectuarea de exerciții fizice regulate pentru a menține oasele cât mai puternice;
– o dietă sănătoasă care să includă alimente bogate în calciu și vitamina D;
– administrarea unui supliment zilnic de vitamina D; – renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool.