Osteoporoza te expune riscului de fracturi

­čĽĹ Timp de lectur─â: 2 minute

Este o afec╚Ťiune care fragilizeaz─â oasele, f─âc├óndu-le mai predispuse la fracturi. Se dezvolt─â pe parcursul mai multor ani ╚Öi este adesea diagnosticat─â c├ónd un impact provoac─â ruperea unui os.

Cele mai frecvente zone ├«n care se produc astfel de leziuni sunt ├«ncheietura m├óinii, ╚Öoldul ╚Öi coloana vertebral─â. Cu toate acestea, fracturile pot s─â apar─â ╚Öi la alte oase cum ar fi bra╚Ťul sau pelvisul. Uneori nici m─âcar nu e vorba de o c─âdere pentru ca oasele (vertebrele) afectate de osteoporoz─â s─â se fractureze, acest lucru ├«nt├ómpl├óndu-se chiar ╚Öi ├«n timpul efortului pe care ├«l presupune un str─ânut sau un acces de tuse.

Stadiul dinaintea osteoporozei se nume╚Öte osteopenie. Aceasta este atunci c├ónd o scanare a densit─â╚Ťii osoase arat─â c─â este mai mic─â dec├ót media (├«n raport cu v├órsta pe care o ai), dar nu suficient de sc─âzut─â pentru a fi clasificat─â ca osteoporoz─â. Osteopenia nu duce ├«ntotdeauna la osteoporoz─â ╚Öi, din fericire, este un stadiu ├«n care se pot lua m─âsuri de prevenire care s─â reduc─â riscul de a dezvolta osteoporoz─â.

Pierderea densit─â╚Ťii osoase este un aspect normal al ├«mb─âtr├ónirii, dar la unele persoane se ├«nt├ómpl─â mult mai devreme dec├ót ├«n mod normal. Femeile, dup─â menopauz─â, sunt mai expuse riscului de osteoporoz─â dec├ót b─ârba╚Ťii. La fel ╚Öi dac─â menopauza se instaleaz─â devreme (├«nainte de v├órsta de 45 de ani) sau dac─â femeia a suferit o interven╚Ťie de ├«ndep─ârtare a ovarelor.

Exist─â o ├«ntreag─â serie de factori care pot cre╚Öte riscul de a dezvolta osteoporoz─â: un istoric familial de osteoporoz─â, existen╚Ťa unor afec╚Ťiuni medicale (inflamatorii, hormonale sau probleme de malabsorb╚Ťie), unele medicamente, tulbur─ârile de alimenta╚Ťie, un indice de mas─â corporal─â mic, sedentarismul, consumul excesiv de alcool ╚Öi fumatul.

Diagnosticarea osteopeniei ╚Öi osteoporozei se face printr-o scanare a densit─â╚Ťii osoase prin care este m─âsurat─â rezisten╚Ťa osoas─â, procedur─â care se nume╚Öte DEXA ╚Öi este de scurt─â durat─â (10-20 de minute) ╚Öi nedureroas─â. Tratamentul pentru osteoporoz─â se bazeaz─â pe tratarea ╚Öi prevenirea fracturilor ╚Öi pe administrarea de medicamente pentru ├«nt─ârirea oaselor.

Prevenirea osteoporozei

Dac─â ai riscul de a dezvolta osteoporoz─â, ar trebui s─â iei m─âsuri pentru a men╚Ťine oasele s─ân─âtoase:

– efectuarea de exerci╚Ťii fizice regulate pentru a men╚Ťine oasele c├ót mai puternice;

– o diet─â s─ân─âtoas─â care s─â includ─â alimente bogate ├«n calciu ╚Öi vitamina D;

– administrarea unui supliment zilnic de vitamina D; – renun╚Ťarea la fumat ╚Öi reducerea consumului de alcool.