Începutul de an este momentul în care ne facem planuri și ne stabilim obiective. Ce-ar fi să punem pe primul loc ca obiectiv sănătatea? Și cum începem? Cu analizele uzuale!
În prima lună din an ne punem dorințele pe liste și privim cu încredere înainte, având speranța că la sfârșitul lui vom putea spune că am îndeplinit tot ce ne-am propus.
Uităm însă un lucru esențial: că fără sănătate nu vom putea duce nimic la bun sfârșit. Așa că, tot la început de an, un lucru pe care trebuie să îl facem înainte de a ne face planuri, este să ne controlăm starea de sănătate. Iar acest lucru se realizează mai simplu decât toate celelalte: cu o vizită la medicul de familie, căruia îi solicităm un examen medical și un set de analize de bază.
Recomandările medicului în privința analizelor pe care urmează să le facem vor ține cont de vârstă, sex și factorii de risc pe care îi avem. Toate testele și analizele recomandate de specialist au în vedere prevenirea unor afecțiuni, care, depistate din timp, vor putea fi mai eficient tratate.
Cele mai des utilizate sunt analizele din sânge și urină, în funcție de rezultatele acestora fiind sau nu necesară continuarea și aprofundarea investigării. Astfel, se recomandă a fi efectuată o hemoleucogramă completă, analiză care poate evidenția afecțiuni precum anemia și, în cazuri speciale, leucemia. Pe lângă hemoleucogramă mai sunt importanți și alți trei parametri, pentru ca împreună cu ea să poată conduce la depistarea unor inflamații în organism. Este vorba despre cei trei marker inflamatori: viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), fibrinogenul (Fib) și proteina C reactivă (PCR/CRP).
– VSH-ul are valori diferite în funcție de vârstă și sex. Acesta este scăzut în afecțiuni precum anemia cu celule în seceră, leucemia, insuficiența congestivă, hipervâscozitatea sanguină și afecțiunile renale, și crescut în anemie, afecțiuni pulmonare, afecțiuni abdominale cum ar fi apendicita, poliartrita, infecțiile la nivelul pielii sau chiar în perioada sarcinii.
– Fibrinogenul va avea și el o valoare modificată dacă în organism sunt prezente inflamații acute.
– Proteina C reactivă este o proteină sintetizată la nivelul ficatului și reprezintă un indicator de fază acută cu rol important în evaluarea gradului afecțiunilor inflamatorii.
Grupul de teste (profil lipidic) care evidențiază riscul de boală coronariară este deosebit de important. Acest profil lipidic are în atenție valorile colesterolului „rău” (LDL), a colesterolului „bun” (HDL), a celui total și a trigliceridelor.O analiză ce vizează transaminazele (enzime cu originea în ficat) – este foarte importantă pentru stabilirea stării de sănătate a ficatului. Testarea creatininei serice va fi recomandată de medicul de familie pentru pentru verificarea funcției renale.
Desigur, nu doar acestea sunt analizele pe care ar trebui să ni le facem anual.
Ecografia abdominală și electrocardiograma mai pot fi recomandate, în funcție de vârstă, de istoricul medical și de factorii de risc.
De asemenea, este indicat ca femeile să treacă măcar o dată pe an și pe la medicul ginecolog, pentru un control de rutină și o serie de analize ale secreției.
La fel de importante în ansamblul controalelor preventive se înscriu și vizita la stomatolog sau oftalmolog, la acesta din urmă în special dacă este vorba despre o persoană cu un viciu de refracție, care poartă ochelari, sau o persoană cu diabet.
Și copiii și adolescenții trebuie să efectueze anual un set complet de analize de rutină. Chiar dacă au o stare bună de sănătate și cu atât mai mult dacă există unele simptome. Lipsa poftei de mâncare ori, din contră, un apetit exagerat, o stare de oboseală crescută, dereglări periodice ale tranzitului intestinal, somnolență, o stare subfebrilă chiar trecătoare, diferite manifestări cutanate, virozele recurente, o piele palidă, durerile musculare dar și alte simptome, sunt semne de alarmă care nu trebuie niciodată neglijate, atât în cazul copilului mai mic de trei ani, cât și în cazul preșcolarilor mici sau mai mari și adolescenților.
Hemoleucograma și analize de sânge care să evalueze nivelurile transaminazelor, colesterolului, calcemiei, glicemiei, fibrinogenului, un sumar de urină și o coprocultură sunt mai mult decât binevenite.
Dacă este vorba de un copil care răcește frecvent și are probleme cu amigdalele, ideal este un exudat nazal și faringian.
Un test deosebit de important, mai ales în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de diabet de tip II, este cel al glicemiei. Această analiză arată cantitatea de zahăr din sânge. O valoare glicemică ridicată, peste cea considerată normală, ridică suspiciunea de diabet sau chiar poate fi argumentul pentru diagnosticul de diabet zaharat. La polul opus, o valoare glicemică scăzută ar putea fi cauzată de lipsa alimentației, tratamentul cu anumite medicamente, aportul prea mare de insulină, consumul de alcool sau arderile prea intense.
RALUCA TUDOSE
Farmacist specialist