Câteva întrebuințări ale acestui dar special pe care ni-l aduc albinele.
Dacă mierea se consumă de mii de ani pentru gustul dulce-delicios, dar și pentru proprietățile sale terapeutice fantastice, putem spune că la ora actuală oamenii nu irosesc nimic din produsele stupului, învățând că fiecare are un rolul său unic. Polen, lăptișor de matcă sau propolis – toate sunt înzestrate de către harnicile lucrătoare ale stupului cu o serie de calități, însă fiecare este unic și are o întrebuințare optimă.
Când este deci cel mai bine să folosim propolisul?
Atunci când avem nevoie de protecție suplimentară în fața bacteriilor și fungilor. Albinele îl produc după ce colectează materii rășinoase de pe cel puțin 20 de specii diferite de arbori, pe care le amestecă cu propriile secreții salivare și ceară înăuntrul stupului. Cu substanța rezultată căptușesc spațiul în care trăiesc, etanșând îmbinările dintre pereții pentru a stopa microbii, mucegaiurile și chiar intrușii cu două sau patru picioare să invadeze și să contamineze aria. Așadar, propolisul este un agent izolator și protector în același timp, atât pentru albine, cât și pentru oameni.
De asemenea, este și un supliment alimentar excelent în cazul răcelilor sau virozelor, pentru că dezinfectează zona bucală și înlătură agenții patogeni. Pe lângă asta, are o acțiune de curățare și a tractului gastro-intestinal. Se consumă în formă solidă (amestecat cu puțină miere, ceai sau apă), cu dozaj de la unul-trei grame în cadrul unei cure zilnice, pe termen de minim două săptămâni, pentru prevenția sau amelioarea simptomelor. Dar se mai poate utiliza și extern, sub formă de spray sau tinctură, pentru dezinfectarea și vindecarea accelerată a rănilor, micozelor sau afecțiunilor cutanate în general.