Pitiriazis versicolor este o infecție (micoză) a tegumentului, o afecțiune benignă, comună, care afectează adesea copiii înainte de adolescență.
Se manifestă la nivelul tegumentului prin modificarea culorii pielii în zonele afectate, cel mai frecvent la nivelul pieptului, spatelui, umerilor, părții superioare a brațelor, trunchiului și a regiunii inghinale și mai rar la nivelul feței. Infecția nu este contagioasă și nu produce complicații, singura problemă fiind de ordin estetic.
Unele pete pot deveni solzoase și uscate, iar în timp, netratate, petele se extind și încep să se conecteze, acoperind zone mai mari. Vremea caldă, umiditatea și expunerea la soare pot înrăutăți pitiriazisul versicolor. Nu este dăunător sau contagios, dar poate provoca mâncărimi ușoare.
Cauze
Cauzele apariției pitiriazisului versicolor sunt diverse și includ fie un sistem imunitar slăbit (de exemplu, ca urmare a tratamentului cu corticosteroizi sau a unei afecțiuni precum diabetul), fie modificări hormonale, excesul de sebum, transpirația abundentă sau purtare de îmbrăcăminte strâmtă, din fibre sintetice, care nu lasă pielea să respire.
Metode de tratament
Pitiriazis versicolor este ușor de tratat, în cele mai multe cazuri prin folosirea de creme topice, loțiuni sau șampoane. În cazurile mai severe, în care terapia topică nu dă rezultate, dermatologul va prescrie antifungice orale. Leziunile de pe piele nu sunt permanente, orice alterare pigmentară dispare la aproximativ două luni de la inițierea tratamentului.
Pitiriazis versicolor poate recidiva, mai ales vara, în condiții de temperaturi ridicate și umezeală.
Este posibil ca unele persoane să aibă nevoie de tratament de mai multe ori pe an pentru a controla această infecție fungică.
Caracteristicile leziunilor pielii
– sunt albe în zonele expuse și maronii sau roșu-maronii în zonele acoperite;
– au aspect neted, cu margini bine delimitate;
– nu fac cruste decât dacă sunt frecate;
– inițial au diametru de trei-patru mm, apoi se extind; – se unesc frecvent și formează pete întinse.