Lavanda, „regina“ liniștită

Reading Time: 2 minutes

Numită și levănțică în limbajul popular, planta cu flori mov și parfum inconfundabil este înzestrată cu multiple calități.

De la începutul verii și până la mijlocul toamnei, snopii de lavandă produc mai multe serii de flori care ne încântă simțurile vizual și mai ales olfactiv, iar când acestea se usucă, știm că este momentul să le colectăm în diverse scopuri. Cu o concentrație considerabilă de uleiuri volatile, cel mai adesea, oamenii păstrează lavanda în săculeți de pânză pe care îi presară printre haine, pentru a răspândi aroma sa plăcută în dulapuri și șifoniere, dar și pentru că mirosul ține la distanță moliile (fiind un înlocuitor natural și eficient al naftalinei).

De fapt, atât în grădină cât și în casă, unul dintre efectele benefice ale acestei plante este de a respinge insectele sâcâitoare, în principal țânțarii. Mai mult, uleiul esențial sau apa obținute din lavandă pot fi difuzate cu succes într-un vaporizator sau direct pe piele (în cazul apei), pentru a ne apăra de înțepături în sezonul cald. Vaporii au însă și un alt mare beneficiu: inducerea calmului și relaxării atunci când intră în contact cu nasul și pielea. De aceea, o baie în care se scufundă un săculeț cu flori sau câteva picături de apă/ ulei aplicate pe tâmple sau pe pernă au acel efect magic de detensionare a sistemului nervos care este necesară pentru o noapte cu somn bun și odihnă.

Dar lavanda nu are doar o prezență liniștitoare în camera de zi, dormitor sau în grădină – ea are un rol special și în bucătărie! Dacă ne place să bem ceai în timpul anului – rece vara și cald iarna – florile de lavandă sunt o opțiune excelentă pentru o infuzie relaxantă de care nu foarte multă lume știe. În plus, pentru pasionații de prăjituri și torturi făcute în casă, aceleași flori reprezintă unul dintre ingredientele care oferă o aromă fină și distinsă, așa cum se poate observa din rețetele deserturilor franțuzești, un popor care a ridicat lavanda la loc de cinste și care ne poate inspira, culinar și cultural, pe toți.

Lavanda este folosită în aromaterapie sub formă de ulei esențial și induce o stare de bine și relaxare, îmbunătățind circulația.

Articolul precedent

Articolul următor