CONECTAREA CU NATURA

Reading Time: 2 minutes

Vara nu avem nicio scuză pentru a nu lua zilnic contact cu natura, indiferent unde ne-am afla.

A ieși afară când în aer sunt peste 30 de grade Celsius poate că nu pare cea mai bună idee și mulți tindem să ne apărăm de caniculă stând în casă sau în confortul unui spațiu cu aer condiționat. Dacă suntem în vacanță, ieșirile, plimbările, statul la soare sau drumețiile ni se par ceva firesc și le facem cu plăcere și entuziasm, însă atunci când ne întoarcem acasă rutina contactului cu natura – iarba, copacii, florile – este înlocuită cu sarcini și activități desfășurate în principal în interior. Cu toate astea, o oră petrecută pe afară, în locuri verzi ne poate îmbunătăți dramatic sănătatea și calitatea vieții. Iată cum:

Natura reduce depresia și anxietatea. Studiile clinice efectuate pe pacienții afectați de stări psihice oscilatorii sau extreme indică unanim că aceștia își pot crește sau regla nivelul de serotonină și dopamină prin ieșiri zilnice în aer liber, unde se poate observa verdele intens, se pot contempla formele și asculta sunetele.

Natura te „împământează“. Atunci când călcăm prin iarbă sau stăm desculți pe nisip/ pământ, prin intermediul tălpilor primim în corp un flux proaspăt de energie. Cei care stau mult lucrând la birou, la computer sau pe telefon sunt înconjurați de radiațiile electromagnetice, iar contactul direct cu pământul reechilibrează circuitul energetic din organism.

Natura te ține activ. O simplă plimbare la pas pentru a admira cerul, copacii sau florile înlătură efectele nocive ale sedentarismului.

Natura îți aduce doza esențială de vitamina D. Expunerea minim 20 de minute la soare este esențială pentru producția naturală a acestei substanțe vitale pentru corpul și creierul uman.

Natura sporește imaginația și creativitatea. Ideile și inspirația ne vin mai ușor în timp ce ne „clătim ochii“ cu peisajul din jur, fie că avem un proiect, facem fotografii, scriem sau pictăm.

Articolul precedent

Articolul următor