3 Rețete cu cartofi dulci

Reading Time: 3 minutes

Idei de preparate gustoase, sănătoase și ușor de făcut.

Tipul de cartof dulce este o adiție mai recentă în bucătăria românească, unde cartoful alb și cel roșu au fost, dintotdeauna, elementele de la baza alimentației noastre. Cu toate că Cristofor Columb l-a descoperit în Lumea Nouă de peste ocean și l-a adus cu el înapoi în Europa prin anii 1500, de-abia odată cu globalizarea alimentară de după anii ’90 din România putem spune că am făcut cunoștință cu acest soi de cartof un pic diferit. Cu o formă alungită la capete și un miez tipic portocaliu, specia dulce a intrat mai întâi în atenția celor pasionați de alimentație sănătoasă datorită valorilor nutriționale deosebite ce vin la pachet cu un conținut redus de amidon. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu un tip foarte sănătos de cartof (plin de vitamina B6, potasiu și betacaroten printre altele), cu un gust unic ce satisface atât pofta de sărat, cât și cea de dulce.

Cartofi dulci feliați la cuptor

În amintirea cartofilor prăjiți de la fast-food, ai această rețetă la fel de crocantă dar mult mai sănătoasă.

Pentru 4 porții ai nevoie de:

4-5 cartofi dulci

100 ml ulei de măsline

1 linguriță de sare grunjoasă

½ linguriță piper

2 lingurițe de rozmarin proaspăt tocat fin

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul la 200º. Spală foarte bine cartofii, păstrând coaja, apoi taie-i pe lung în jumătăți, sferturi și apoi 8-10 felii medii ca grosime. Unge-i cu ulei, astfel ca sarea, piperul și rozmarinul să adere pe toată suprafața. Pune o hârtie de copt în tavă și așază cartofii cu coaja în jos, lăsându-i să se coacă timp de 30-40 minute în cuptor.

Tarta dulce fără gluten

Pentru 10 porții ai nevoie de:

800 grame cartofi curățați de coajă

3 ouă

80 gr unt

80 gr zahăr

60 gr nucă de cocos rasă

1 lingură amidon de porumb

1 linguriță scorțișoară

PLUS:

• Presă/ mixer de zdrobit cartofii

• Tavă de copt pentru tartă

Mod de preparare:

Se taie cartofii în cubulețe care se fierb în apă clocotită 15 minute. Cu o presă de piure se zdrobesc și se adaugă și omogenizează untul. Se adaugă apoi scorțișoara, zahărul și un praf de sare, amestecând bine compoziția. Pe rând, se încorporează amidonul de porumb, amestecând bine și la sfârșit se bat ouăle și fulgii de cocos. Se pregătește tava unsă cu unt în care se toarnă mixul, apoi se introduce la cuptorul încins la 180º timp de 45 de minute. Gata!

Cartofi dulci la gratar cu iaurt și sos acrișor

O rețetă vegetariană ce poate fi servită ca atare sau lângă o bucată de carne.

Pentru 4-5 porții ai nevoie de:

1 kg de cartofi dulci, spălați bine

și tăiați pe diametru 5-6 rondele fiecare

1 ceapă mică roșie, tocată mărunt

2 lingurițe coajă de lămâie și 50ml suc de lămâie proaspăt stors

3 linguri de ulei de măsline

Sare roz și piper

1 ardei chilli/ mediu iute, tocat mărunt

2 linguri de semințe de cânepă (opțional)

Frunze de mentă proaspătă, tocată

1 iaurt grecesc mic, pentru servire

Mod de preparare:

Fierbe rondelele de cartof dulce timp de 5 minute și pune-le deoparte. Încinge apoi tigaia tip grill sau grătarul pe flacără medie. Într-un bol mic, combină ceapa cu zeama de lămâie și lasă-le să-și mixeze gustul, amestecând ocazional. Într-un bol mare, pune rondelele de cartof, toarnă ulei, sare și piper și amestecă-le cu mâinile. Scoate-le și așează- le pe grătar, timp de 4 minute pe fiecare parte. În bolul cu ceapa, amestecă lămâia, ardeiul și cânepa (dacă folosești), puțin ulei și menta tocată – se obține circa o jumătate de cană de sos. La sfârșit, pune pe un platou iaurtul, apoi un pat de cartof dulce și sosul aromatic deasupra. Poftă bună!

Articolul precedent

Articolul următor