Obezitatea la copii

Reading Time: 2 minutes

Prototipul copilului gras și roșu în obraji nu mai este de multă vreme considerat a fi și cel al copilului sănătos. Dimpotrivă. Și, din păcate, obezitatea infantilă a atins niveluri epidemice atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare.

În general, se presupune că excesul de greutate și obezitatea sunt rezultatul creșterii aportului caloric și de grăsimi. Pe de altă parte, există dovezi care susțin că aportul excesiv de zahăr, mărimea porțiilor și scăderea constantă a activității fizice au jucat un rol major în creșterea ratelor de obezitate în întreaga lume.

Mecanismul dezvoltării obezității nu este pe deplin înțeles și se crede că este o tulburare care are cauze multiple. Factorii de mediu, preferințele stilului de viață și mediul cultural joacă un rol esențial în creșterea prevalenței obezității.

Se știe că supraponderalitatea și obezitatea în copilărie au un impact semnificativ asupra sănătății fizice și psihologice. Copiii supraponderali și obezi sunt predispuși să rămână obezi până la vârsta adultă și să dezvolte o întreagă paletă de boli cronice încă de la vârste mici. În ceea ce privește obezitatea infantilă, aspectul estetic este ultima și cea mai mică problemă. De fapt, se poate spune că nici măcar nu contează. Grav este că ea poate afecta profund sănătatea fizică a copiilor, bunăstarea socială și emoțională și stima de sine. De asemenea, este asociată cu performanța școlară slabă și cu o calitate mai scăzută a vieții experimentată de copil.

Consecințele medicale ale obezității la copii

Obezitatea infantilă a fost legată de numeroase afecțiuni medicale. Aceste afecțiuni includ:

– steatoza hepatică (boala ficatului gras)

– apneea în somn

– diabetul de tip 2

– astmul bronșic

– bolile cardiovasculare

– hipercolesterolemia

– litiaza biliară

– intoleranța la glucoză și rezistența la insulină

– afecțiuni ale pielii

– anomalii menstruale

– echilibru afectat

– probleme ortopedice

Până de curând, multe dintre condițiile de sănătate de mai sus au fost găsite doar la adulți, dar acum ele sunt extrem de răspândite și la copiii obezi. 

Articolul precedent