Ce este litiaza renală?

Reading Time: 2 minutes

Litiaza renală este o afecțiune care se caracterizează prin prezența calculilor, cunoscuți și sub denumirea de ,,pietre“, la nivelul rinichilor sau al întregului aparat urinar.

Pietrele la rinichi se pot dezvolta într-unul sau în ambii rinichi și afectează cel mai adesea persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani. Pietrele la rinichi se găsesc, de obicei, în rinichi sau în ureter, tubul care leagă rinichii de vezica urinară. Pot fi extrem de dureroase, litiaza renală putând duce la infecții ale rinichilor sau la disfuncție renală dacă nu se aplică tratamentul necesar în cazul acestei afecțiuni.

Ce cauzează pietrele la rinichi?

Produsele reziduale din sânge pot forma ocazional cristale care se adună în interiorul rinichilor. În timp, cristalele se pot acumula pentru a forma un bulgăre dur asemănător unei pietre.

Este mai probabil să se întâmple acest lucru dacă nu consumi suficiente lichide, ești în tratament cu anumite tipuri de medicamente sau suferi de o afecțiune care crește nivelul anumitor substanțe din urină.

Pietrele la rinichi se formează într-o varietate de dimensiuni, forme și culori. Principalele tipuri de pietre la rinichi sunt pietrele de calciu, cele de struvit (cauzate de o infecție) și cele de acid uric (cauzate de o cantitate mare de acid în urină).

Dacă pietrele sunt de dimensiuni mici s-ar putea să nu ai niciun simptom, însă pietrele de dimensiuni mai mari pot provoca durere în partea laterală a abdomenului – o durere severă care vine și pleacă, senzație de rău sau vărsături, transpirație, febră și/sau prezența sângelui în urină.

După ce s-a format o piatră la rinichi, corpul va încerca să o elimine prin urinare. Majoritatea sunt suficient de mici pentru a fi eliminate, iar simptomele, de obicei, sunt tratate cu medicamente, la domiciliu. Pentru îndepărtarea celor mari, însă, este posibil să fie necesară o intervenție chirurgicală care va depinde de dimensiunea și locația pietrelor. Necesitatea eliminării pietrelor este justificată de faptul că acestea pot bloca ureterul (tubul care conectează rinichiul cu vezica urinară) ceea ce poate provoca o infecție la rinichi.

Articolul următor