Inteligența artificială: Prieten sau dușman?

Reading Time: 2 minutes

Tehnologia avansează cu pași repezi, dar este acesta un motiv să ne temem sau să ne depășim limitele?

Scenariile cu roboți din filmele științifico-fantastice au devenit, parcă peste noapte, realitate. În prezent, există în lume case inteligente care economisesc consumul și comunică cu proprietarii, aparatură care face curat și gătește singură pentru noi, și chiar companie virtuală pentru cei care sunt singuri și simt nevoia de a conversa și de a deveni apropiat de „cineva”. Ceea ce în anii ’80 și ’90 erau doar niște idei fanteziste, în decurs de 30-40 de ani au prins formă și s-au materializat – un lucru care, pentru mulți care au trăit în acele vremuri, pare greu de acceptat.

Prezența entităților artificiale – fie că vorbim de servicii precum Replika (un robot care răspunde prompt și pertinent la orice întrebare posibilă, indiferent de domeniul sau complexitatea solicitării) sau ChatGPT (robotul care poate redacta impecabil un document scris și/ sau ilustrat, ca și cum autorul ar fi un om expert și avansat în competențele limbii și comunicării) – creează, într-adevăr, controverse justificate.

Dacă roboții devin atât de avansați și performanți, cum vom mai putea noi, oamenii, să ne comparăm cu posibilitățile lor nelimitate și să ne păstrăm, în continuare, rolul și importanța în această nouă lume? Deși există multe opinii că inteligența artificială ne pune în pericol slujbele și abilitățile profesionale, un punct de vedere mai echilibrat este că nimeni și nimic nu poate înlocui umanitatea, acea scânteie a sufletului care ne impinge să fim afectuoși, să ne pese, să iubim. Empatia este o calitate unică născută din compoziția chimică a corpului uman pe care o entitate artificială nu o are, iar acest aspect nu poate și nu trebuie trecut de nimeni cu vederea. Chiar dacă roboții vor face treabă bună în supermarket sau în sala de operații a unui spital – pentru că sunt preciși, eficienți și performanți în a rezolva fără greș anumite sarcini – contactul și conexiunea de la om la om și de la suflet la alt suflet nu vor fi niciodată surclasate sau depășite. Mașinăriile și entitățile artificiale ne pot ajuta să ridicăm ștacheta performanței și a eficienței – dacă alegem să apelăm la ele – dar ceea ce face diferența în calitatea vieții este factorul personal, sentimental și uman.