Refluxul esofagian – O afecțiune comună, tratabilă

Reading Time: 2 minutes

Refluxul esofagian este o afecțiune a sistemului digestiv, care afectează multe persoane. Aceasta provoacă disconfort și poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții.

Înțelegerea cauzelor, simptomelor și opțiunilor de tratament este esențială pentru gestionarea cu succes a acestei afecțiuni.

Ce este, în fond, refluxul esofagian?

Afecțiunea se referă la refularea conținutului stomacului înapoi în esofag, organul care face legătura între gură și stomac. Acesta nu este proiectat pentru a face față acizilor puternici din stomac, așa că atunci când acest conținut se întoarce în esofag, provoacă iritații și inflamații, ceea ce duce la simptome neplăcute. Cauzele producerii bolii de reflux includ relaxarea sfincterului esofagian inferior, hernia hiatală, dieta și stilul de viață, stresul și obezitatea.

Simptomele refluxului esofagian pot varia în intensitate și pot include:

– arsuri la stomac (senzație de arsură sau durere în partea superioară a abdomenului sau în spatele sternului);

– durere toracică (motiv pentru care uneori este confundată cu durerea toracică cauzată de probleme cardiace);

– regurgitare cu gust acru sau amar;

– dificultăți la înghițire (disfagie);

– tuse cronică sau răgușeală (refluxul poate afecta corzile vocale).

Tratamentul bolii de reflux esofagian are în vedere severitatea simptomelor, dar și cauzele.

Opțiunile de tratament sunt diverse. Prima dintre ele este modificarea stilului de viață, prin reducerea consumului de alimente și băuturi care pot provoca reflux, evitarea consumului de alimente înainte de culcare, poziționarea capului, pentru somn, mai sus decât corpul, și reducerea stresului.

Ca tratament medicamentos, pot fi prescrise cele din clasa inhibitorilor de pompe de protoni sau antagoniști ai receptorilor H2, care ajută la reducerea producției de acid gastric și la ameliorarea simptomelor. Și, în final, o altă opțiune, pentru cazurile severe, când nici schimbarea stilului de viață și nici medicamentele nu sunt eficiente, este chirurgia pentru corectarea problemelor anatomice cum ar fi hernia hiatală sau pentru a fi întărit sfincterul esofagian interior.

Tratamentul bolii de reflux esofagian are în vedere severitatea simptomelor, dar și cauzele.