Educația sexuală la copii

Reading Time: 2 minutes

 Niciodată nu este prea devreme pentru a vorbi cu copilul despre sex.

Discuțiile despre sex și corp inițiate pe măsură ce acesta se apropie de pubertate îl vor ajuta să înțeleagă că sexualitatea este o parte normală a vieții. Conversațiile deschise și sincere atunci când copilul este mic pot face ca cele ulterioare să fie mai ușoare. De asemenea, aceste conversații timpurii pun bazele pentru ca atunci când copilul va fi mai mare să poată face alegeri mai sănătoase și mai sigure în ceea ce privește sexul și relațiile sexuale. Mesajul cheie timpuriu pentru copil este acela că poate veni la tine pentru a primi informații de încredere, sincere și deschise și că nu trebuie să se simtă speriat sau jenat să te întrebe despre sex și sexualitate.

Discuția despre sex și sexualitate nu este o conversație unică pe care trebuie să o aveți într-un moment bine stabilit, de parcă ar fi o ședință. Este o conversație care continuă și evoluează pe măsură ce copilul crește. Poți parcurge acești pași de bază pentru a vorbi cu copilul despre sex:

În primul rând recunoaște că ar putea fi curios și află ce știe deja. De exemplu, dacă te întreabă ce este o erecție, ai putea întreba, la rândul tău: „Ce crezi că este?” sau „Ce ai auzit despre asta?”.

În al doilea rând, prezintă-i realitatea, adevărul, și corectează orice informație eronată.

În al treilea rând, folosește conversația ca pe o oportunitate de a vorbi despre propriile gânduri și sentimente. De exemplu, „s-ar putea să ai o erecție atunci când dormi și să ai un vis umed.”

Sfaturi care pot facilita discuția cu copiii de orice vârstă:

– Explică-i lucrurile pe înțelesul lui. Este bine ca explicațiile să fie scurte, concrete și pozitive. Dacă reușesti să faci acest lucru, copilul va simți că se poate întoarce la tine ori de câte ori dorește mai multe informații.

– Folosește denumiri corecte când vorbești despre părțile corpului. Acest lucru ajută la clarificarea faptului că a vorbi despre aceste părți ale corpului este sănătos și în regulă, ceea ce îi va folosi ulterior în comunicarea cu profesioniștii din domeniul sănătății.

– Spune „Nu știu” dacă este nevoie. Copilul nu are nevoie să fii expert, trebuie să știe că te poate întreba orice. Dar asigură-l că vei căuta informații și vei reveni cu răspunsul. Sau îl puteți căuta împreună. În acest fel se consolidează încrederea și i se transmite mesajul că vei fi sincer cu el.

– Unii copii nu pun multe întrebări, dar asta nu înseamnă că nu sunt interesați sau pregătiți să învețe. Dacă începi o conversație, îi transmiți copilului că ești bucuros să discutați despre sexualitate.

– Gândește-te înainte ce îi vei spune și alege un moment potrivit pentru discuție. De exemplu, dacă ai o cunoștință însărcinată, i-ai putea spune: „X va avea un copil. Tu ce știi despre sarcină?” – Pentru unii copii este mai ușor să vorbească fără contact vizual, așa că ai putea planifica discuția în timp ce călătoriți cu mașina.

Articolul următor