Nu este important doar să faci sport în fiecare zi, ci și când și cum te antrenezi pentru a avea cele mai multe beneficii pentru sănătate. Iată câteva sfaturi de care să ții cont la următorul antrenament.
Când să faci sport? Cel mai bun moment al zilei este dimineața. În felul acesta începi ziua cu multă energie. În plus, îți accelerezi metabolismul, organismul tău va fi „în priză” întreaga zi și vei arde calorii nu numai în timpul antrenamentului, dar și pe parcursul zilei. Mișcarea de dimineață îți aduce mai multă claritate și putere de concentrare. Poate fi și mai bine pentru creierul tău dacă-ți faci antrenamentele afară, în aer liber. Lumina soarelui crește nivelul serotoninei, ceea ce te face mai prezentă și mai fericită.
Ia o gustare ce conține proteine și carbohidrați în perioada de 90 de minute după un antrenament ușor sau moderat ca intensitate. Pe lângă repararea mușchilor, proteinele furnizează tirozină, un aminoacid care stimulează producția de neuropeptide care te fac să fii mai alert, arată studiile de specialitate. Carbohidrații realimentează depozitele de glucoză cu energie pentru creier și corp, afirmă experții. Hidratează-te bine înainte și după antrenament. Cercetătorii au descoperit că și un nivel mediu de deshidratare te poate determina să te simți deprimat și obosit. Fiecare celulă din corpul tău are nevoie de apă pentru a funcționa, dar creierul pare să fie cel mai sensibil la pierderea hidratării.
Cultivă-ți o atitudine de învingător și amintește-ți că stă în puterea ta să-ți menții starea de sănătate a corpului și a minții prin mișcare. Găsește forme de mișcare care să-ți facă plăcere, astfel nu va trebui să faci eforturi prea mari pentru a te pune în mișcare.
PONT! O combinație de antrenamente de tip aerobic, rezistență și echilibru poate opri pierderea masei musculare.