Obiceiuri de Paște din în treaga lume

Reading Time: 2 minutes

Paștele este sărbătorit de milioane de oameni din întreaga lume, însă fiecare cultură are propriile tradiții și obiceiuri unice. De la decorarea ouălor până la parade și procesiuni, iată câteva dintre cele mai interesante tradiții de Paște din lume:

Grecia: În Grecia, Paștele este cea mai importantă sărbătoare a anului. Săptămâna premergătoare Paștelui se numește Săptămâna Sfântă, și este o perioadă de post și rugăciune. În Sâmbăta Mare, oamenii aprind lumânări și participă la slujba de la miezul nopții. În Duminica Paștelui, familiile se adună pentru un ospăț și pentru a sparge ouăle vopsite în roșu, simbol al învierii lui Hristos.

Spania: În Spania, Paștele este sărbătorit cu defilări numite procesiuni ce au loc pe tot parcursul săptămânii numite “Semana Santa”. În cadrul procesiunilor, oamenii poartă sculpturi uriașe pe umeri, unele cântărind până la cinci tone, care înfățișează scene din Patimile lui Hristos. În multe orașe, oamenii se îmbracă în haine tradiționale și poartă lumânări sau cruci.

Polonia: În Polonia, Paștele este sărbătorit cu o tradiție străveche numită „Śmigus-Dyngus”. În lunea de Paște, băieții aruncă cu apă peste fetele pe care le plac, iar fetele ripostează lovind-i cu crengi. Se spune că această tradiție aduce noroc și sănătate pentru anul care vine.

Brazilia: În Brazilia, Paștele este sărbătorit cu o varietate de obiceiuri. Una dintre cele mai populare este „Queima do Iuda” sau „Arderea lui Iuda”, unde efigiile lui Iuda Iscariotean sunt arse în piețele publice. Această tradiție simbolizează trădarea lui Hristos de către Iuda și se crede că va aduce noroc pentru anul care vine.

Statele Unite: În Statele Unite, Paștele este sărbătorit cu o varietate de obiceiuri, inclusiv vânătoarea de ouă de Paște, decorarea ouălor și iepurașul de Paște. Multe familii participă și la slujbele bisericii și se adună pentru o masă specială de Paște.

Indiferent de modul în care este sărbătorit, Paștele este un timp pentru reflecție, reînnoire și bucuria noilor începuturi.

Articolul precedent