Cum ne protejăm de schimbările bruște de temperatură

Reading Time: 3 minutes

Protejarea organismului de schimbările bruște de temperatură, fie că este vorba de trecerea de la cald la frig sau invers, de la frig la cald, este importantă pentru a evita diferite afecțiuni dar și disconfortul. Iată câteva sfaturi care să te ajute să te adaptezi mai bine la confluența dintre anotimpul cald și cel rece.

– Alege haine adecvate, în funcție de temperatura exterioară. În perioadele mai reci poartă îmbrăcăminte în mai multe straturi pentru a menține mai eficient căldura corpului.

– Reglează temperatura de interior și încearcă să o menții constantă, astfel încât să nu fie necesar să te adaptezi brusc la temperaturi diferite.

– Consumă alimente sănătoase, acestea vor furniza energie organismului și te vor ajuta să faci față cu bine schimbărilor de temperatură.

– Practicarea cu regularitate a exercițiilor fizice poate ajuta organismul să se adapteze mai bine schimbărilor de temperatură. Exercițiile fizice cresc și îmbunătățesc circulația sângelui și ajută la menținerea căldurii corporale în condiții de temperaturi scăzute.

– Evită expunerea prelungită la temperaturi foarte scăzute, limitând timpul petrecut afară. Dacă totuși ești nevoit să faci acest lucru, asigură-te că te îmbraci corespunzător.

– Evită trecerile bruște de la cald la frig, având grijă să faci tranziția treptat. Altfel spus, dacă trebuie să ieși din casă, unde este cald, afară, în frig, rezervă-ți timp și pentru a sta puțin într-o cameră mai puțin încălzită sau în scara blocului, înainte de a ieși afară.

– Monitorizează-ți semnalele pe care ți le dă corpul. Ascultă-l și reacționează la aceste semnale. Dacă simți că îți este prea frig, acționează în consecință. Totodată, încearcă să eviți suprasolicitarea sau expunerea prelungită la temperaturi scăzute, mai ales dacă ai o boală cronică, și în special una de natură cardiacă.

Este bine să se țină cont de un set de sfaturi și în celălalt caz, când trecerea este de la frig la cald, pentru a fi evitate neplăcerile sau chiar accidentele nedorite.

– Regula alegerii pieselor vestimentare în funcție de temperaturile exterioare rămâne bineînțeles valabilă și în această situație. La fel și recomandarea de a face trecerea gradual, așa încât organismului să i se permită să se adapteze. Este bine să înlături „straturile” de îmbrăcăminte pe măsură ce temperatura crește, lucru care îți va permite să-ți reglezi mai ușor temperatura corpului.

– Exact ca și în situația trecerii de la temperaturi crescute la unele scăzute, aclimatizarea organismului este esențială. Niciodată nu se va trece brusc de la cald la rece și nici de la rece la cald, fiind necesară o scurtă perioadă de tranziție, ca organismul să nu sufere un șoc.

– În perioadele calde, menținerea unei hidratări corespunzătoare este esențială. Schimbările bruște de temperatură pot duce la transpirație crescută, iar aceasta la deshidratare. Cele mai bune lichide sunt apa și băuturile care nu conțin zahăr.

– Când treci de la temperaturi mai scăzute la unele mai crescute, este importantă protecția pielii. Chiar dacă soarele încă nu arde și nu este caniculă, pielea tot trebuie protejată pentru că acțiunea razelor solare este mai profundă decât am putea noi crede.

– Reține că fiecare persoană poate reacționa diferit la schimbările de temperatură, așa că este important să îți asculți corpul și să te adaptezi corespunzător schimbărilor. Dacă suferi de diferite afecțiuni sau dacă ești o persoană sensibilă la schimbările de temperatură, de preferat este să iei legătura cu medicul sub observația căruia te afli pentru a primi sfaturi personalizate.

Băuturile alcoolice sunt interzise în condițiile schimbărilor de temperatură, la fel și consumul excesiv de cafea sau băuturi care conțin cofeină.

Folosește căciulă, fular și mănuși în zilele foarte reci, pentru că extremitățile sunt cele mai expuse zone. Așa cum ai grijă să porți șosete groase și încălțăminte de iarnă, așa trebuie să ai și de mâini, cap și gât.

RALUCA TUDOSE Farmacist specialist

Articolul precedent

Articolul următor