Rețete de sărbătoare

Reading Time: 3 minutes

Crăciunul și Anul Nou sunt prilejuri minunate să-i reunești pe toți cei dragi la masă și să vă bucurați împreună de momente fericite și de preparate alese. Îți prezentăm o idee de meniu de Sărbători care cu siguranță va fi pe placul tuturor!

Andive cu gorgonzola, pară și nuci

Ingrediente:

2 andive; brânză gorgonzola sau orice brânză cu mucegai;  1 pară; 50g nuci. Mai ai nevoie de: sare, piper, o lingură de zeamă de lămâie, frunze de pătrunjel pentru decor.

Mod de preparare:

Se îndepărtează miezul andivelor, se separă frunzele, se spală și se așază la uscat pe un șervet de bucătărie. Para se decojește și se taie cubulețe mici. Brânza se fărâmițează. Pe fiecare frunză de andivă se presară brânză, cubulețe de pară, nuci ușor mărunțite. Se pune puțină zeamă de lămâie și se adaugă sare și piper. Se pot orna apoi cu frunze de pătrunjel proaspăt.

Somon cu sparanghel la cuptor

Ingrediente:

2 bucăți file de somon proaspăt; 1 kg sparanghel proaspăt; 200g unt; 1 lămâie, 1 portocală; 1 legătură de pătrunjel; 3-4 căței de usturoi; 50g capere în saramură. Mai ai nevoie de: sare, piper, ulei de măsline.

Mod de preparare:

Somonul se taie în bucăți potrivite și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu pielița în jos. Sparanghelul se spală și se curăță (se rup capetele acolo unde tija este fragedă). Se unge cu ulei de măsline și pune în tava de copt. Se prepară sosul pentru somon astfel: într-un bol se amestecă untul topit cu sare, piper, zeama de la o jumătate de lămâie și o jumătate de portocală, usturoiul pisat, pătrunjelul tocat, caperele. Cu acest sos se unge bine somonul pe deasupra și sparanghelul. Celelalte jumătăți de lămâie și portocală se taie felii și se decorează somonul. Se dă tava la cuptor pentru circa 30 minute, la 180-200 grade Celsius.

Punch cu piersici

Ingrediente:

1 sticlă de prossecco; tequila; 4 piersici; câteva frunze de busuioc proaspăt; 1 limetă.

Mod de preparare:

Într-un suport din silicon pentru cuburi de gheață, pregătește cuburi cu felii de piersici în avans. Adaugă apoi cuburile de gheață cu piersici în pitcher împreună cu o cupă și jumătate de tequila, o cupă de piure de piersici, un sfert de cupă de sirop de busuioc și un sfert de cupă de suc de lămâie proaspăt stors; amestecă ușor. Toarnă o cupă de prosecco sec rece și servește. Cum faci piure de piersici: Amestecă trei piersici, o lingurită de suc proaspăt de lămâie și puțin busuioc și mixează-le în blender.

Cheesecake cu fructe confiate și ciocolată

Ingrediente:

500g biscuiți graham; 1 ceașcă de zahăr; 3 linguri de unt topit; 2kg brânză tartinabilă (gen Philadelphia); 1 cană de zahăr; 4 ouă; 2 căni de fructe confiate tăiate cubulețe; 1 cană de făină; 60ml smântână de frișcă; 1 ceașcă fulgi de ciocolată.

Mod de preparare:

Biscuiții se fărâmițează și se amestecă cu untul topit și cu o ceașcă de zahăr. Într-o formă de tort cu fundul detașabil se pune hârtie de copt, apoi se pune aluatul obținut (se apasă pentru a acoperi fundul tăvii. Se dă la cuptor la foc mediu cinci-zece minute. Separat, se amestecă brânza tartinabilă, zahărul, ouăle, apoi făina și smântâna de frișcă până ce compoziția devine omogenă. Se scoate tava cu aluatul de la cuptor și se toarnă umplutura de brânză deasupra. Se presară fructele confiate, fulgii de ciocolată și se mai dă la cuptor, la 180-200 grade Celsius timp de o oră (se poate încerca cu o scobitoare, dacă scobitoarea iese umedă, se mai lasă puțin la cuptor). Se răcește și se servește.