Obiceiuri mici, schimbări mari

Reading Time: 2 minutes

Cum reușim să punem în aplicare planurile pentru noul an și nu numai?

Cu toții vrem să obținem ceva în viitorul apropiat, iar la cumpăna dintre ani ne simțim inspirați și motivați să așternem câteva vise și deziderate pe hârtie: să facem mai mult sport, să mâncăm mai sănătos, să ne lăsăm de fumat, să petrecem mai puțin timp pe social media, să ne schimbăm jobul/ casa/ obiceiurile nesănătoase etc. Știm că în momentul în care formulăm și ne punem în scris orice dorință, universul preia acele gânduri și emoții și le transpune mai ușor în realitate. Dar ce nu știm este că adevăratele intenții care încep să se manifeste au nevoie nu doar de o dorință puternică, ci și de energia acțiunii. Cu alte cuvinte, pentru a ajunge să ne transformăm viața, este necesar să visăm și să acționăm totodată.

Cel mai adesea, planurile personale eșuează deoarece atunci când ne dorim ceva foarte tare, tindem să începem în forță, dar nu reușim să menținem sus nivelul energiei investite. Așadar, când vrem să obținem o schimbare – oricare ar fi ea – este bine să ne dozăm energia. Aici este foarte ilustrativă comparația din sport care spune că atunci când te pornești la maraton, nu începi să alergi ca la sprint, pentru că vei obosi repede și nu vei rezista.

Orice transformare pe care ți-o dorești trebuie abordată cu cel mai mic efort posibil realizat cu perseverență zi de zi, ca într-o cursă de alergare de rezistență, iar prima bornă este ziua 21.

Douăzecișiunu este cifra magică despre care orice mentor sau expert îți va spune că este extrem de importantă, deoarece acest prim ciclu de trei săptămâni este esențial pentru ca mintea și corpul nostru să se obișnuiască cu schimbarea pe care ne-o dorim. Dacă rezistăm 21 de zile fără acel lucru sau obicei nociv de care încercăm să ne eliberăm, înseamnă că suntem cu certitudine pe drumul cel bun. Iar dacă practicăm timp de 21 de zile acele acțiuni pozitive pe care încercăm să le aducem în viețile noastre, înseamnă că începem să implementăm cu adevărat schimbarea.

De aici înainte, dacă continuăm cu pași mici și zilnici pe drumul ales, fără să ne oprim pentru că într-o zi am stagnat sau dat înapoi, vom constata cu satisfacție că am ajuns departe.