Trăim în era digitală, iar utilizarea tehnologiei și impactul acesteia asupra dezvoltării sociale și emoționale a copiilor poate fi catastrofal.
Termenul de „autism digital” se referă la o stare în care copiii devin excesiv de dependenți de tehnologie, respectiv de smartphone, tabletă, computer și jocuri video, în detrimentul interacțiunii sociale din viața reală. Acest termen nu este folosit în mod oficial în domeniul medical, dar descrie conceptul de a deveni prea implicat în lumea digitală, în defavoarea dezvoltării abilităților sociale. Din nefericire, autismul digital afectează profund copiii în mai multe feluri, de la izolare socială și dificultăți în stabilirea și menținerea relațiilor interpersonale în viața reală până la deficitul de dezvoltare al abilităților sociale (incapacitatea de a citi expresiile faciale, de a interpreta tonurile vocale și de a dezvolta empatie), de la probleme de concentrare și probleme cu somnul până la creșterea anxietății, a sentimentelor de izolare și nesiguranță și chiar depresie.
Cum pot fi ajutați copiii să gestioneze autismul digital?
Impune limite de timp pentru utilizarea dispozitivelor digitale și folosește tehnologia ca recompensă pentru activitățile productive și interacțiunile sociale din viața reală.
Asigură-te în privința conținutului consumat de copii că este unul adecvat vârstei lor și că nu le afectează negativ dezvoltarea și comportamentul.
Fii un model pozitiv pentru copii, limitează timpul petrecut pe dispozitive și încurajază interacțiunile în familie și cu prietenii.
Faceți activități în aer liber și mișcare pentru a promova o viață sănătoasă și pune accent pe interacțiunile sociale.
Comunică deschis, discută cu copiii despre utilizarea tehnologiei și efectele acesteia asupra lor, oferă-le sfaturi și sprijin.
Fii atent la semnalele de avertizare ale dependenței de tehnologie, cum ar fi izolarea sau schimbările de comportament și caută ajutor specializat dacă este necesar.