Cafeaua: Beneficii și precauții

Reading Time: 2 minutes

Această băutură realizată din fructele arborelui de cafea are numeroase beneficii pentru sănătate, dar pentru unele persoane nu este la fel de recomandată. Iată ce trebuie să știi despre consumul de cafea.

Cafeaua este mai mult decât o băutură. Este o plăcere, un ritual zilnic pe care mulți dintre noi îl așteptăm cu multă nerăbdare dimineața și nu numai. În zilele noastre prepararea și savurarea cafelei a devenit o adevărată artă. Bineînțeles că pentru a te bucura de maximum de beneficii este nevoie să fii informat, să alegi întotdeauna cafea de calitate și să fii atent dacă anumite probleme de sănătate preexistente pot fi potențate de consumul acestei licori.

Cafeaua este o sursă importantă de cofeină, se știe, dar ea conține peste 300 de alte ingrediente active, printre care și antioxidanți, benefici pentru sănătate, dar și niacină, o vitamină esențială. În compoziția cafelei găsim și riboflavină (vitamina B2) acid pantoteic (vitamina B5) și minerale (magneziu și zinc).

Iată câteva dintre beneficiile consumului moderat de cafea:

– stimulează atenția și concentrarea, fiind un stimulent puternic al sistemului nervos. Creierul va fi în „alertă”, atent la orice stimul după consumul de cafea;

– are un efect de energizare. Cofeina, principalul ingredient, este un puternic energizant, contribuie la combaterea oboselii;

– reduce riscul diabetului – cafeaua s-a dovedit a fi un factor excelent de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 în cadrul mai multor studii știintifice;

– ajută în procesul de slăbire. Datorită proprietăților sale care sporesc vitalitatea, cofeina se regăsește în majoritatea suplimentelor de slăbit. Această substanță din compoziția cafelei poate stimula arderea grăsimilor;

– are efect laxativ, putând ajuta în procesele de detoxifiere. De asemenea, consumul de cafea are și efect diuretic – ca să nu te deshidratezi consumă întotdeauna la cafea și un pahar cu apă;

– combate somnolența și oboseala – ține cont că are un efect de scurtă durată. Precauții în ceea ce privește consumul cafelei:

– cafeina produce o creștere temporară a tensiunii arteriale și poate provoca, totodată, aritmii cardiace la unele persoane; femeile nu ar trebui să consume cafea în cantități mari. Alte studii recente au arătat faptul că femeile care beau regulat trei-patru cești de cafea se expun unei diminuări a fertilității și au, totodată, un risc crescut de a contracta osteoporoză după instalarea menopauzei.

Atenție!

Cafeaua se numără și printre cei mai des incriminați factori care provoacă migrene și insomnii.