Ai încercat acupunctura?

Reading Time: 2 minutes

Aceasta este o practică străveche din medicina chineză tradițională ce urmărește să restituie starea de sănătate și echilibru a corpului prin reglarea fluxului energiei („chi”) prin anumite trasee, numite meridiane energetice.

Specialiștii în acupunctură introduc ace fine în piele, în anumite puncte, de-a lungul meridianelor energetice (se spune că aceste meridiane energetice sunt situate în țesutul conjunctiv).

Fiecărui punct accesat îi corespunde un organ sau o funcție. Specialiștii acupuncturiști pot trata o mulțime de afecțiuni, de la anxietate și depresie la probleme ale mușchilor și sistemului osos, hipertensiunea arterială, simptomele menstruale, durerile de cap și de spate, alergiile și multe altele.

Prima consultație

Terapeutul va pune întrebări despre antecedentele medicale și stilul de viață. Va examina limba și tonusul pielii și va lua cele 12 pulsuri principale de pe meridianele energetice. Apoi va stabili o schemă de tratament. Cea mai obișnuită formă de tratament este înfigerea acelor în piele. De obicei această procedură nu este dureroasă, e posibil să simțiți o ușoară furnicătură. Acele vor sta în piele de la câteva minute până la jumătate de oră. De asemenea, se mai pot face și alte tratamente de tipul presopuncturii sau al moxibustiei (arderea unei plante medicinale, numite moxă, deasupra unui punct de acupunctură).

Auriculoterapia

Este o ramură a acupuncturii în care acele sunt înfipte în ureche, deoarece aceasta este o oglindă a întregului corp. Unii terapeuți folosesc mici sarcini electrice sau bile magnetice pentru a stimula punctele energetice.

Beneficiile acupuncturii:

✔ relaxează corpul și mintea;

✔ crește circulația sângelui;

✔ ameliorează stările de oboseală, insomnie, stres;

✔ ameliorează simptomele de menopauză și sindromul premenstrual;

✔ ajută la ameliorarea durerilor articulare;

✔ tratează răceala, gripa, sinuzitele, migrenele;

✔ ajută la îmbunătățirea forței și tonusului muscular; ✔ ajută la buna funcționare a organelor interne.