Acneea afectează pielea, dar și stima de sine

Reading Time: 2 minutes

Acneea este o afecțiune a pielii (de obicei a feței), cauzată de înfundarea porilor.

Adolescenții și adulții tineri au cel mai adesea acnee, dar aceasta poate să apară și la adulți. Înfundarea porilor provoacă apariția punctelor negre, punctelor albe sau umflăturilor pline de puroi, uneori dureroase.

Există mai multe tipuri de acnee, printre care:

– fungică sau foliculita pityrosporum (acumularea se produce în foliculii firelor de păr);

– chistică (provoacă coșuri și noduli adânci, plini de puroi, care pot lăsa cicatrici);

– hormonală (supraproducția de sebum astupă porii);

– nodulară (determină apariția de coșuri la suprafața pielii și noduli sub aceasta).

Toate aceste forme de acnee afectează stima de sine, iar acneea chistică și cea nodulară pot duce la afectarea permanentă a pielii sub formă de cicatrici. Oricine poate fi afectat de acnee la un moment dat în viață, dar este mai frecventă în rândul adolescenților și adulților tineri care trec prin schimbări hormonale. Acneea la adulți este mai frecventă în rândul femeilor, riscul fiind mai mare la persoanele cu un istoric familial de acnee (genetică).

Cele mai frecvente locuri în care apare sunt cele în care sunt cele mai multe glande sebacee, respectiv fața, fruntea, pieptul, umerii și partea superioară a spatelui.

Anumite lucruri din mediul înconjurător contribuie la apariția acneei sau pot înrăutăți o erupție acneică:

– utilizarea de produse de îngrijire personală uleioase, grase, ori lucrul într-o zonă în care se intră în mod obișnuit în contact cu grăsimea, stresul (care crește hormonul cortizol);

– purtarea de haine și pălării strâmte;

– poluarea aerului și anumite condiții meteorologice (în special umiditatea ridicată);

– efectul secundar al unor medicamente ori unele alimente (laptele degresat, proteinele din zer și dietele bogate în zahăr).

Există mai multe modalități de a trata acneea. Fiecare tip de tratament variază în funcție de vârstă, de tipul de acnee și de gravitatea acesteia. Dermatologul poate recomanda medicamente pe cale orală sau topice, scopul fiind de a opri formarea de noi coșuri și de a vindeca petele existente.