Boala Crohn este o formă de boală inflamatorie intestinală în care una sau mai multe părți ale tractului intestinal al copilului (gură, esofag, stomac, duoden, colon sau anus) devin inflamate.
Simptomele bolii Crohn pot fi ușoare sau severe. Deși nu se vindecă, medicamentele și modificările stilului de viață pot minimiza sau elimina simptomele bolii, iar aceasta poate intra în perioade lungi de remisie, de la luni până la ani.
Cauze și simptome
Știința încă nu a descoperit cauza bolii Crohn, dar cercetările continuă. Atât genele cât și mediul înconjurător se pare că joacă un rol. Sistemul imunitar, de asemenea, este implicat, motiv pentru care tratamentul bolii implică adesea medicamente care să-i reducă activitatea. În timp ce simptomele bolii Crohn pot afecta fiecare copil în mod diferit, cele comune includ febră inexplicabilă și diaree cu sau fără sânge. Un copil poate pierde în greutate și nu crește așa cum e de așteptat, deoarece durerea îl poate face să refuze mâncarea, iar inflamația poate împiedica intestinul subțire să absoarbă nutrienții de care organismul are nevoie. Alte semne ale bolii pot include dureri abdominale (adesea în partea dreaptă jos), stare de slăbiciune, oboseală, sângerare rectală, scaune cu sânge sau scaune foarte închise la culoare, chiar negre, dureri articulare și erupții cutanate.
Cum se pune diagnosticul
Nu există un test specific pentru această afecțiune, motiv pentru care medicul va recomanda o combinație de teste: analize de sânge, teste din probe de scaun, endoscopie, colonoscopie, biopsie și investigații imagistice.
Cum se tratează
Tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient, în funcție de simptomele specifice, nevoile de sănătate, vârsta și severitatea bolii. Acesta poate include antiinflamatoare, imunosupresoare, antibiotice, medicamente care să reducă aciditatea etc. În cazurile în care copilul nu mai răspunde la tratamentul medicamentos, se poate vorbi de o intervenție chirurgicală de îndepărtare a unei porțiuni din intestin, însă foarte rar se apelează la această variantă deoarece inflamația poate să reapară în alte zone ale tractului digestiv.