Știai că fructele și legumele au diferite proprietăți nutritive în funcție de culoarea lor? În cele ce urmează îți vom descifra curcubeul din farfuria ta! Pentru a beneficia la maxim de proprietățile colorate ale acestor fructe și legume și a le păstra proprietățile nutritive este indicat să le consumi zilnic și, pe cât posibil, în stare crudă sau prelucrarea termică să fie redusă la minim.
Alimentele roșii, portocalii și galbene au o concentrație foarte mare de vitamina C precum și substanțe active (licopen, cu proprietăți anticancerigene), betacaroten (bogat în vitamina A) și flavonoide (întăresc sistemul imunitar). Zmeura, căpșunile, roșiile, cireșele, merele, pepenele roșu, strugurii roșii, ardeii roșii sunt bogate în licopen. Morcovii, cartofii dulci, citricele, dovleacul, bananele, porumbul abundă în betacaroten.
Fructele și legumele verzi sunt bogate în antioxidanți precum luteina, sulforafanul și indolul, acestea fiind benefice în ceea ce privește sănătatea ochilor. Pe lângă antioxidanți, alimentele verzi au și un conținut bogat în carotenoizi, vitamine, minerale, iar multe dintre ele conțin și calciu sau proteine. Așadar, consumă din plin spanac, avocado, broccoli, varză, ștevie, fasole verde, kiwi, ceai verde, ierburi aromatice.
Alimentele mov, indigo și albastre au aceste culori datorită conținutului de antocianină – o substanță antioxidantă cu numeroase beneficii asupra sănătății inimii, a funcțiilor cognitive (îmbunătățește memoria) și a tractului urinar. Cu cât culorile sunt mai închise, cu atât mai concentrată este substanța în respectivul aliment. De unde iei „doza” de antocianină? Din afine, mure, prune, vinete, varză roșie, sfeclă, struguri negri.