Dieta hidratantă pe timp de vară

Reading Time: 3 minutes

Pentru că vara transpirăm mai mult și pierdem prin pori mai multe minerale decât în restul anului, dar și pentru că temperaturile ridicate și intensitatea soarelui pun presiune pe toate funcțiile biologice, apa este fluidul care reglează nivelul tensiunii arteriale scăzute și ne revigorează instantaneu. Cum însă există persoane cărora nu le face plăcere să bea apă, avem o veste bună: apa poate proveni din multiple alte surse sănătoase, mai hrănitoare chiar ca varianta îmbuteliată.

Apa vie din natură

Dacă nu avem spor la băut cantitatea de apă recomandată zilnic, o dietă solidă ne poate suplini cu succes aportul de H2O din organism. Carnea, peștele, brânza, ouăle, nucile și semințele reprezintă surse minunate de nutrienți, în special de proteine și grăsimi sănătoase, ele nu sunt fruntașe la capitolul conținut de apă. În topul alimentelor hidratante se află, în schimb, fructele și legumele. Unii specialiști în nutriție spun că apa consumată prin intermediul unui fruct conține mai mulți electroliți și elemente vii decât cea care stă mai multe zile depozitată într-o sticlă, chiar dacă cea din urmă provine dintr-un izvor autentic. Așadar, de fiecare dată când mușcăm dintr-o piersică sau dintr-un măr, să ne amintim că acolo se regăsesc tot spectrul de enzime, vitamine și minerale, plus câteva zeci de grame de apă vie.

Top de sezon

Regula este simplă: cu cât mai zemos alimentul, cu atât mai multă apă conține. Iar partea cea mai bună în cazul fructelor și legumelor, este că ne țin atât de foame, cât și de sete. Dacă nu sunt gătite, procedeu care le împuținează cantitatea de H2O, următoarele mențiuni sunt campioanele absolute pe timp de vară:

pepene verde. Cu 91% apă, nu este nimic mai plăcut decât să savurăm o felie proaspăt tăiată, cu miezul său roșu, dulce și răcoritor atunci când e foarte cald afară. Dacă ești preocupat de efectul său asupra glicemiei, îl poți consuma alături de frunze de mentă și brânză feta, întrucât fibrele vegetale și grăsimile animale minimizează secreția de insulină declanșată de un carbohidrat.

fructe de pădure. Mure, zmeură, căpșuni, afine și coacăze au toate un conținut de apă de 88%-90%, fiind delicioase și pline de antioxidanți – acele substanțe care mențin tinerețea și rezistența celulelor. În plus, au și un indice glicemic rezonabil, dacă suferi de diabet.

piersici și nectarine. Au minimum 87% apă, ceea ce poate echivala cu a bea un pahar mic de apă.

castravete. Legumele nu pun probleme de glicemie, deci cei care se feresc de consumul de fructe, se pot baza pe surorile și frații lor fără conținut de fructoză și glucoză. Dintre aceștia, castravetele e plin de fibre și de apă în procent de 96%, cu extrem de puține calorii.

tomată. Deși tehnic vorbind este tot un fruct, roșia este foarte săracă în glucide, în schimb are 95% apă.

dovlecel. Deși ciorbele în care se pune sunt de neuitat, iar rondele prăjite de dovlecei consumate cu iaurt în stil grecesc sunt divine, acesta este la fel de delicios crud, dacă este taiat fin la mandolină și inserat într-o salată de sezon, păstrându- și intact conținutul de 95% apă.

Lichide aromate

Este drept că o bere sau un gin tonic ne satisface în cel mai plăcut mod setea, dar să nu uităm că alcoolul deshidratează, de fapt, celulele, și că, pe lângă un pahar de vin, de exemplu, este recomandat să bem și unul de apă. Dar parte din deliciile verii sunt limonadele – apă cu lămâie, mentă sau rozmarin, miere – sau apa infuzată

cu orice aromă vegetală sau fructată vrem noi: felii de castravete, piersică, zmeură, busuioc etc.

După ce o lăsăm peste noapte la rece, pentru ca ingredientele să-și lase gustul, va fi mult mai plăcut să bem această infuzie, eventual îndulcită cu o linguriță de miere per carafă, decât un pahar de apă.