Enterocolita din timpul verii – Prevenție și Tratament

Reading Time: 3 minutes

Vara gândul ne zboară la vacanță și la distracție și e normal să fie așa. Și ca să avem parte de zile frumoase, fără probleme de sănătate, este bine să acționăm preventiv pentru a ține la distanță enterocolitele, atât de frecvente în sezonul estival.

Enterocolita este o afecțiune cauzată de un proces inflamator acut sau cronic care afectează în același timp intestinul subțire și intestinul gros. Există mai multe boli infecțioase care au simptome asemănătoare cu enterocolitele acute inclusiv toxiinfecțiile alimentare și care sunt frecvente vara.

Cum recunoști enterocolita

Formele banale de enterocolite pot apărea ca urmare a unei reactivări a virulenței florei bacteriene cauzată de tulburări alimentare, de indigestii care provoacă disfuncții motorii sau secreții digestive. Dacă apar simptome precum diaree, durere abdominală, greață, senzație de slăbiciune, febră, poate fi o enterocolită. Fecalele se transformă în lichide și mucoase, iar durerile abdominale sunt sub formă de crampe în tot abdomenul. Durerile abdominale provoacă o urgentă și irezistibilă senzație de a merge la toaletă.

Cum tratezi enterocolita

De obicei, în spatele unei enterocolite se află o infecție, astfel că tratamentul depinde de cauză și de severitatea simptomelor. Medicul este cel care te poate îndruma în privința medicamentelor. Dacă la mijloc este o infecție bacteriană, medicul ar putea să-ți prescrie antibiotice, dacă este parazitară, e nevoie de medicamente antiparazitare pentru a trata infecția. Pentru a opri diareea sunt necesare medicamente antidiareice, iar pentru grețuri și vărsături medicamente antiemetice. Nu lua însă medicamente după ureche, fiindcă unele pot agrava anumite tipuri de enterocolită.

Dacă te confrunți cu simptome precum febră mare, deshidratare severă, sângerări rectale, mergi de urgență la medic!

Regimul alimentar, deosebit de important

Unul dintre cele mai mari pericole ale enterocolitei îl reprezintă deshidratarea. În cazul copiilor foarte mici poate fi fatală, dacă nu este tratată din pripă și corespunzător. Pierderea de fluide și electroliți din cauza diareei și a vărsăturilor este cea care poate duce la deshidratare, de aceea trebuie să bei multe lichide, cum ar fi apă, sucuri naturale, supe sau soluții orale de rehidratare pentru a restabili echilibrul hidric și electroliții în organism. În ceea ce privește mâncarea, în primele zile ale enterocolitei, trebuie să adopți un regim blând pentru sistemul digestiv. Poți mânca orez fiert, cartofi fierți, banane, biscuiți simpli, supă de legume, iaurt, covrigei, sticksuri. Nu toate mâncărurile odată, ci vei reintroduce treptat câte un fel de mâncare.

Fără mese copioase, prăjeli, sosuri și creme

Alimentele grase, mâncărurile picante, prăjelile, preparatele cu sosuri, cu maioneze, alcoolul și cafeaua, nu sunt indicate, fiindcă pot irita și mai mult tractul digestiv. Dacă te-ai pricopsit cu enterocolită, este important să te odihnești, să dai organismului timpul necesar să lupte împotriva infecției și să se recupereze mai repede.

Cum previi enterocolita

Este mai înțelept și mai ieftin să previi decât să tratezi, un lucru valabil și în cazul enterocolitei. Spălatul pe mâini cât mai des cu putință este esențial dacă vrei să ții la distanță bacteriile care pot cauza enterocolita. Mâini spălate nu doar înainte de a mânca, ci și când ești la bucătărie și gătești, și după folosirea toaletei și după ce vii de afară. Alimentele, în special fructele și legumele care se consumă crude trebuie spălate bine înainte de-a le consuma. Pentru că în timpul verii, crește riscul contaminării alimentelor, în special a celor care sunt păstrate la temperaturi ridicate, asigură-te că mâncărurile pe care vrei să le consumi sunt gătite corespunzător și păstrate la temperaturi sigure. Apa, mai ales dacă pleci în vacanțe în alte locuri din lumea asta, ai grijă să provină din surse sigure. Dacă nu ești convins că e apă potabilă, alege apă îmbuteliată. Nu uita, însă, că e nevoie să te hidratezi bine. Expunerea prelungită la căldură, în soare poate crește riscul deshidratării și poate slăbi sistemul imunitar.

Articolul următor