Iată lista de produse care nu pot lipsi din bucătăria oricui are probleme de diabet sau de greutate excesivă. Gustul dulce este esențial pentru starea de bine a creierului, însă cu toții știm impactul negativ al zahărului asupra glicemiei. Vestea bună este că nimeni nu trebuie să renunțe la el, dacă desertul sau băutura este pregătită în casă cu următoarele produse:
Xilitol
Zahărul din mesteacăn sau xilitolul arată și are gust de zahăr obișnuit, dar în timp ce primul are indice glicemic de 12, al doilea îl are de 65. În plus, nu poate fi metabolizat de bacteriile din cavitatea noastră orală și deci previne formarea de carii, motiv pentru care puteți găsi xilitolul și ca ingredient în pastele de dinți și apa de gură. Cu doar 2,4 calorii pe gram (versus 4 calorii ale zahărului alb), acest produs este un înlocuitor excelent aproape pentru oricine, mai puțin pentru persoanele cu tulburări intenstinale cronice (colite sau sindromul intentinului iritabil), deoarece poate provoca gaze, balonare și disconfort abdominal.
Extract de monk fruit (fructul călugărului)
Acest îndulcitor natural este preparat dintr-un fruct originar din China. Deși, cum bine știi, fructele au în general un aport mare de zaharuri naturale precum fructoza și glucoza, în cazul acestui monk fruit, dulceața vine în mod special din niște antioxidanți unici care sunt extrași și prelucrați. Rezultatul este dulce și bun, dar extrem de slab caloric, ceea ce explică de ce acest produs a început de câțiva ani să câștige tot mai multă popularitate printre preferințelor consumatorilor, iar acum e importat și în România.
Stevia
Nu sunt frunzele obișnuite de ștevie pe care le găsim la piață la noi, ci frunzele speciei Stevia rebaudiana, planta care crește în America de Sud și Pădurea Amazoniană. Compușii care se extrag din micuțele frunze sunt de 300 de ori mai dulci decât zahărul, având și un gust un pic diferit de acesta. Ideal e ca produsul să se folosească în rețete de deserturi gătite, ca să-și elibereze dulceața fără a i se simți aroma distinctă.