Ce știi despre sistemul imunitar

Reading Time: < 1 minute

Sistemul imunitar definește mecanismele complexe de apărare ale organismulului față de agenții patogeni. Sistemul imunitar caută îndepărtarea sau distrugerea corpurilor străine nesănătoase sau nefavorabile sănătății sale, pătrunse în organism.

Tot sistemul imunitar  distruge propriile structuri care sunt dăunătoare organismului sau sunt alterate. Structurile proprii cu modificări anormale pot fi celule tumorale, celule cu defecte sau moarte. Agenții patogeni care pot pătrunde în organism, generând reacții ale sistemului imunitar, pot fi: substanțe biologice (toxine, veninuri), virusuri, bacterii, ciuperci, viermi, paraziți. Răspunsul imunitar în fața agresorilor are la bază două mari surse:

Bagajul genetic: anumite persoane se nasc cu dispoziții genetice mai bune decât altele. Obiceiurile de zi cu zi: alimentația, stilul de viață (activ sau sedentar), factorii de stres, viciile (alcoolul, tutunul).

Din ce în ce mai mulți medici sunt de părere că alimentația joacă un rol important pentru sănătate, pe planul prevenirii și eliminării bolilor.    Cele     cinci porții de fructe și legume pe zi ne ajută să primim aportul zilnic minim de vitamine și minerale pentru funcționarea optimă a    organismului. De     asemenea, suplimentarea cu vitamine și minerale antioxidante poate fi de ajutor în perioadele vulnerabile (sezonul    rece).

Faceți exerciții fizice zilnic, găsiți o activitate care să vă facă plăcere, cum ar fi mersul pe jos, mersul pe bicicletă, dansul, o formă ușoară    de     gimnastică, orice.

Controlează-ți stresul, el poate duce la îmbătrânirea prematură și chiar declanșa apariția unor afecțiuni. Iată câteva modalități de a reduce  stresul: învață să respiri (oamenii stresați respiră ineficient, în partea superioară a toracelui). Învață să respiri în partea inferioară a    abdomenului.