Dacă ești părinte de școlar sau preșcolar, în cele ce urmează vei găsi câteva sfaturi utile pentru a-ți face ție și puiului tău drag acomodarea mai ușoară la noua etapă prin care veți trece împreună.
Începerea grădiniței este o etapă importantă în educația copilului și de aceea este necesar ca acest lucru să se întâmple cu ușurință și fără frici sau evenimente dramatice. Copilului trebuie să i se explice dinainte ce se va întâmpla la grădiniță, că va avea o doamnă educatoare, colegi, parteneri de joacă și de învățare. Dacă plânge de fiecare dată când îl duci la grădi, încearcă să-ți păstrezi calmul și să-i explici că fiecare din familie are ceva de făcut: părinții merg la serviciu, cei mici la grădi și copiii mai mari la școală. Explică-i că, după program, te vei întoarce și-l vei lua acasă pentru a petrece timp împreună.
Prima zi de școală este un moment care va rămâne întipărit în amintirea voastră toată viața. Stârnește-i entuziasmul și responsabilizează-l spunându-i că va învăța lucruri noi. Stabilește-i un program regulat de somn pentru a fi siguri că se va trezi în fiecare dimineață să meargă la școală. Nu-i cumpăra un ghiozdan prea mare, ca să nu aibă probleme cu coloana. Dimensiunile ghiozdanului trebuie să fie cam de la umeri până la talie, iar lățimea să nu o depășească pe cea a trunchiului. Greutatea să fie de maximum 10% din cât cântărește cel mic.
Este posibil ca, din cauza anxietății și emoțiilor de acomodare, cel mic să aibă dureri de burtică. Mare atenție la alimentație (bogată în fibre și proteine) și la pregătirea lui psihică pentru a fi pregătit pentru ce urmează. De asemenea, învață-l să se spele cât mai des pe mâini (după mersul la toaletă, când ia gustarea și nu numai) pentru a nu contracta boli infecțioase. Învață-l să nu stea prea aproape de ceilalți colegi (pentru că există riscul de îmbolnăvire în cazul în care un coleg este bolnăvior) și să pună șervețelul la guriță când strănută. Dacă cel mic este alergic, ar fi bine să anunțați învățătorul sau profesorii despre condiția lui.