Topul vitaminelor pentru o primăvară plină de energie

Reading Time: 2 minutes

Vitaminele sunt combustibilul pentru organismul nostru pentru a avea energia de care avem nevoie. Unele vitamine au „puteri“ antioxidante (luptă împotriva radicalilor liberi), altele nu.

Dintre vitaminele bogate în substanțe antioxidante amintim: Vitamina C, Vitamina E, Vitamina A, Carotenoidele (betacaroten și licopen), Coenzima Q10, Vitamina B5, Vitamina B9, Vitaminele P sau bioflavonoidele

Cine are cea mai mare nevoie de antioxidanți?

-Persoanele cu un stil de viață dezechilibrat: alimentație procesată, muncă de noapte, consum de alcool și tutun

-Adolescenții (în special vitamina A)

-Sportivii cu activitate fizică intensă

-Persoanele convalescente

-Persoanele foarte stresate

-Persoanele care țin cură de slăbire

În general, vitaminele sunt substanțe fragile ce trebuie ferite de lumină, căldură și alți factori externi. Vitaminele A și C sunt cele mai sensibile și își pot pierde proprietățile antioxidante în timpul preparării alimentelor, expunerii la lumină sau depozitării prelungite.

✔ Vitaminele B5 și B9 sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că pot fi eliminate prin lichidele de gătit.

✔ Vitamina E este cea mai rezistentă la conservare.

Vitamina A, beta-carotenul și carotenoidele

Vitamina A se găsește sub două forme: retinol și beta-caroten. Retinolul este utilizat direct de organism și se găsește în alimente de origine animală. Beta-carotenul (provitamina A) trebuie transformat de ficat în vitamina A.

Surse naturale de retinol: Untură de pește, Gălbenuș de ou, Produse lactate

Surse naturale de betacaroten: Morcov, Dovleac, Caise, Pepene galben, Mango, Broccoli

Surse naturale de licopen: Roșii, Pepene verde, Grapefruit roz

Vitamina C

Este una dintre cele mai cunoscute vitamine cu rol esențial în sănătatea celulelor.

Surse naturale: Pătrunjel, spanac, Roșii, ceapă, Citrice, Broccoli, Ardei roșu și verde, Căpșuni

Vitamina E

Protejează membranele celulare și globulele roșii. Este solubilă în grăsimi, deci poate fi stocată în organism.

Surse naturale: Semințe de floarea-soarelui, Avocado, Migdale, nuci, alune, Unt, produse lactate

Coenzima Q10

Un antioxidant esențial pentru producerea de energie și întărirea sistemului imunitar.

Surse naturale: Carne de vită, pui și porc, Spanac, broccoli, conopidă, Portocale, căpșuni, Nuci și semințe

Vitamina B5 și B9

✔ Vitamina B5 (acid pantotenic) se găsește în majoritatea alimentelor vegetale și previne amorțeala membrelor.

✔ Vitamina B9 (acid folic) este esențială în sarcină pentru dezvoltarea fătului.

Surse de vitamina B5: Pâine integrală, Nuci, alune, fructe uscate

Surse de acid folic: Porumb, Gălbenuș de ou, Migdale, castane

Vitaminele P sau bioflavonoidele

Bioflavonoidele sunt un ansamblu de polifenoli care fac dieta mediteraneeană atât de benefică.

Clasificarea și sursele alimentare:

✔ Flavanoli – ceai verde, scoarță de pin, sâmburi de struguri

✔ (Pro)antocianidoli – sâmburi de struguri, frunze de afin, mesteacăn, ginkgo biloba

✔ Flavone – coajă de lămâie, portocală, grepfrut

✔ Izoflavone – boabe de soia